Mladi da ostanu na selu, od poljoprivrede se može živeti

Izvor: Niški portal | 27-Nov-2019 | 09:05

Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, posetio je registrovano poljoprivredno gazdinstvo mladog poljoprivrednika Aleksandra Ristića iz Donje Trnave, nadomak Prokuplja.

U svojim štalama, ovaj 35-godišnji poljoprivrednik čuva više od 40 koza, osam bikova, četiri krave, 70 šotki, guske i svinje.

Da bi prehranio ovoliku stoku on, zajedno sa članovima svoje porodice, obrađuje skoro 20 hektara zemlje.

-Mnogo hrane treba da se proizvede, da bi se stoka prehranila. Podatak da dnevno trošim oko 100 kilograma kukuruza, dovoljno govori o tome koliko treba da se radi na zemlji da bi se proizvela hrana za ovoliku stoku, kaže Ristić i naglašava da se najveće površine nalaze pod ratarskom kulturom, a oko tri hektara pod višnjom i šljivom.

Prema njegovim rečima, uz dobru organizaciju, odgovarajuće mašine, znanje i svakodnevni rad, od poljoprivrede se može živeti.

Miroljub Paunović naglašava da primer ovog mladog poljoprivrednika jasno pokazuje da se uz primenu svih novih dostignuća u ovoj grani privrede, strpljiv i odgovoran rad, mogu ostvariti takvi rezultati, od kojih može da živi jedna višečlana porodica.

-U poslednje vreme, a to će biti nastavljeno i u narednom periodu, veliki akcenat se stavlja na dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava mladim poljoprivrednicima od 18 do 40 godina starosti. Osim ove pogodnosti, dosta se radilo i na infrastrukturnim objektima u seoskim sredinama, kao što su asfaltiranje i nasipanje ulica i atarskih puteva, uređenje reka drugog reda, renoviranje seoskih škola i drugih objekata. Na ovaj način, nastojimo da zaustavimo migraciju iz sela i stvorimo uslove da mladi ostanu na svojim rodnim ognjištima i bave se poljoprivredom, zaključio je Miroljub Paunović.

Komentari
0
Pošalji komentar
I03 QuB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: