NIŠKI PORTAL ISTRAŽUJE FENOMEN BEZBEDNOSTI!

Izvor: Niški portal | 07-Sep-2019 | 19:53

Niški portal realizuje projekat „Uloži u bezbednost – izaberi bezbedno“ kroz informativno – edukativni sadržaj. Cilj projekta je promovisati bezbednost i unaprediti znanje građana u vezi sa svim nivoima bezbednosti na teritoriji Niša.

Projekat je rezultat saznanja da većina naših sugrađana pod bezbednošću podrazumeva samo zaštitu koju pružaju vojska i policija i kako se zaštititi od terorista, ili poplava i požara, ali bezbednost je više od opstanka, jer predstavlja izvesnu slobodu od pretnji koje određuju život. Tako dolazimo do zaključka da nismo potpuno bezbedni samo sa vojskom i policijom, već da bismo živeli što bezbrižniji život moramo biti zaštićeni i od siromaštva, bolesti, pa i od raznih tekovina savremenog čoveka kao što su nezaposlenost, vršnjačko nasilje, internet, ekološke nepovoljnosti…

 

Niški portal otišao je korak dalje i ovim projektom obuhvatio sedam ključnih tema iz oblasti bezbednosti u gradu (ekonomska bezbednost, zdravstvena bezbednost, bezbednost hrane, bezbednost životne sredine i komunalni red, lična bezbednost, informaciona bezbednost i politička bezbednost).

          Projekat je sufinansiran od strane Grada Niša.

Snimljen je serijal od 11 emisija (intervjua) koje u proseku traju 20 minuta. U emisijama  gostuju kompetentni ljudi različitih zanimanja: priznati profesori, lekari, direktori škola, oficiri, policajci, psihijatri...  Oni su svojim argumentima pružili uvid u trenutno stanje bezbednosti, izneli svoje lične stavove i pružili mogućnost građanima da sami razviju kritičko mišljenje. Sastavni deo svake emisije je i anketa slučajnih prolaznika, na ulicama našeg grada, gde naši sugrađani odgovaraju na naša pitanja: Koliko se osećaju bezbedno u svom gradu? Da li su nekada imali problem i bili lično ugroženi?
Anketa nam je pomogla da čujemo tačno sta pojedinac, građanin misli i oseća.

Emisije su snimane uglavnom u Nišu, ali njihove poruke nikako nisu samo lokalnog karaktera, već  su univerzalne i mogu se primeniti i u drugim gradovima. Svaka emisija predstavlja sliku o realnom stanju bezbednosti, ali nudi i rešenje za unapređivanje bezbednosti u budućnosti.

Kroz serijal emisija odgovorili smo na pitanja: Koliko su deca sigurna u školi? Koliko je hrana koju jedemo bezbedna? Koliko su građani sigurni na ulici, u banci, na internetu?  Koliko toga je na kolektivnoj, a koliko na ličnoj odgovornosti?

Baveći se temom, Niški portal je pokušao da prepozna probleme sa kojima se susreću naši građani i zbog kojih se osećaju nebezbedno i šta ih posebno brine, pa smo tako došli do zaključka da građane ponajviše brine ekonomska nesigurnost, pa je tako čak oko 40% građana odgovorilo.

Drugi razlog nebezbednog osećaja je ugroženost lične sigurnosti, pa tako oko 20% naših sugrađana smatra da nasilje i kriminal u znatnoj meri utiču na osećaj sigurnosti kao i da izazivaju zabrinutost, kad su deca u pitanju, jer su samim tim izložena maloletničkoj delikvenciji.

U velikoj meri građani brinu i o zdravstvenoj zaštiti i mogućnosti lečenja, njih oko 20%.

Na sva ova pitanja smo pokušali da pronađemo odgovore, a samim tim i da prepoznamo možda rešenja. Naši sagovornici su odgovarali na naša pitanja iz ugla svoje profesije kao istaknuti pojedinci, poznati i priznati, a kako su sadržaji informativno – edukativni, cilj nam je bio da bar malo doprinesemo bezbednijem osećaju naših građana sagledavajući realno situaciju, tražeći uzroke i pronalazeći modele ponašanja rukovodeći se mišljenjima i iskustvom naših gostiju.

Emisije ćete moći da pogledate  na sajtu Niškog portal – www.niskiportal.rs, a njihova promocija će se raditi i na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku i Instagramu.

         Ko će, i kada, sve govoriti u serijalu Niškog portala “Uloži u bezbednost – izaberi bezbedno”, saznaćete uskoro…

 

POKRENIMO SE I PODRŽIMO BEZBEDNOST!

VAŠ NIŠKI PORTAL

 

 

 

 

 

           

Komentari
0
Pošalji komentar
gZo uCl
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: