(VIDEO) Šesta po redu KreNI6 konferencija kreativnih industrija otvorena je u petak u online formatu

Izvor: Niški portal | 30-Nov-2020 | 22:47
- Za nama su dva dana programa u kojima smo imali prilike da čujemo više od dvadeset predavača iz 11 zemalja koji su su mladim kreativnim ljudima iz Niša delili svoje znanje i ekspertizu, sa jednom misijom -  da doprinesu stvaranju digitalne budućnosti Niša, navodi organizator.
 
 
- Kroz programe KreNI talks #1 i #2 čuli smo prezentacije predavača na temu „Digitalna disrupcija“ -  promenama koje tehnologije poput virtuelne realnosti, AI, robotike, blokčejna, data science, IoT donose tradicionalnom shvatanju privrede i društva. Naši predavači su bili: Luis Martins, predsednik VR/AR asocijacije u Portugalu, Elena Sjodin, osnivač  i CEO Robot Minds iz Švedske, Lior Romanowski, osnivač i CEO Spartans iz Izraela, Markus Petzl, osnivač Disruptive – beyond your strategy iz Austrije, Frančesko Pusterlu, BIM Koordinator u AFRY iz Italije,  Emanuel Corno, dizajner igrica iz Francuske, Saša Ćioringa, generalni menadžer Continental Automotive Srbija, Mirjana Stojanović, ekspert za 5G mreže u Erikson Srbija i Stojana Vatreša, ekspert za digitalnu transformaciju u Erste banci, Ljubiša Egelja, direktor marketinga u OTP banci i Aleksandar Ramazovski, ekspert za razvoj inteligentnih biznisa u Seavus kompaniji, objašnjavaju Mladi ambasadori.
 
 
Program je dostupan na sledećim linkovima:
 
Pored toga održana su dva vebinara „Intelektualna svojina u disruptivnim tehnologijama“ na kojem je Gogo Rafajlovski, direktor TechPark-a iz Severne Makedonije približio važnost zaštite intelektualne svojine za startape i „Inovacije u vodama“ na kojem su Žan Klod Ahman I Dragana Vasić iz PEID projekta pričali o značaju prerade otpadnih voda i inovacijama u indsutriji voda.
 
Tokom ova dva dana polaznici konferencije, mladi kreativci, imali su radionice sa priznatim stručnjacima iz oblasti robotike, virtuelne realnosti, veštačke inteligencije, gejminga i virtuelnog dizajna koji su im preneli najbolje primere iz celog sveta u korišćenju inovativnih tehnologija za rešavanje društvenih izazova.
 
 
Trenutno je formairano 5 KreNI6 timova koji razvijaju svoje ideje kao odgovor na izazove u gradu Nišu u oblastima: saobraćaj, zdravstvo, životna sredina, kultura i obrazovanje.
 
Sa timovima rade mentori, koji će im pomažu da unaprede svoju ideju i od nje stvore održivi biznis model:
Snežana Stanojević, zamenica regionalnog direktora OTP banke,
- Slobodan Marković, digitlni savetnik UNDP Srbija,
- Ida Reutersward, prvi sekretar Ambasade Švedske,
- Miloš Došen, konsultant za razvoj startapova i
- Milan Zdravković, profesor Mašinskog fakulteta u Nišu.
 
Tokom trajanja konferencije u holu Naučno tehnološkog parka otvorene su sve izložbe u okviru „Švedskog kutka“:
- „Pametne industrije – otključavanje potencijala“ – kroz osam primera prikazana je osnova industrijske revolucije u Švedskoj  kroz digitalizaciju, tehnološku automatizaciju, robotiku, nove materijale i inovativne startup kompanije.
- „Nišava – održiva budućnost reke“ - skreće pažnju na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Poseban segment izložbe odnosi se na značaj koji će imati izgradnja budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda na teritoriji grada Niša.
 
 
Na sajtu www.kreni.org , Youtube kanalu Mladih ambasadora i fejsbuk stranici KreNI konferencije se može pogledati održana prezentacija ideja koje su timovi razvili i izbor pobedničke ideje konferencije.
 
Žiri koji bira pobedničku ideju čine:
NJ.E. Yahel Vilan, ambasador Izraela
- Joakim Vern, Zamenik ambasadora Švedske
- Biljana Dakić Đorđević, direktorka Trag fondacije
- Olivera Kostić, projektna menadžerka EU pro programa
 
Nakon prezentacije ideja biće održan panel „Disruptivne tehnologije u službi dobrog“ na kojem će učestvovati Vladimir Trkulja, Venture Fellow u UNICEF Global Innovation Fund, Tijana Kolundzija, projektni mandžer u UNDP Srbija, Tadej Slapnik, direktor Tolar HashNet Slovenija, Natali Delić, predsednica borda Data Science Serbia i Branko Krsmanović iz Naučno tehnološkog parka iz Niša.
 
 
Više informacija o programu dostupno je na sajtu www.kreni.org
 
 
KreNI je prvi i najuticajniji festival kreativnosti u jugoistočnoj Srbiji koji okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta. KreNI se zasniva kreativnosti mladih i njihovom angažovanju u društvu. Prvih 5 KreNI konferencija je postiglo svoj cilj promovisanjem sektora kreativnih industrija kao alata za rešavanje problema u društvu, ali najviše od svega, stvaranje prostora za kreativne mlade ljude da razvijaju onakvo društvo u kakvom žele da žive.
 
U poslednjih pet godina stekli su veliku vidljivost i tokom konferencija razvili više od 20 rešenja za gradske izazove. Rešenja pokrivaju različite teme - od zelenih fasada na zgradama u Nišu, aplikacija za cirkularnu ekonomiju, drvenih kućica za ulične prodavce, prenamenu odmarališta  u gradu, podrške mladim muzičarima ili promociju biciklizma, aplikaciju za komunalne probleme i sl.
 
Teme ovogodišnje konferencije je „Digital disruption“ - bave se pozitivnim promenama  i benefitima koje ove tehnologije sa sobom donose u oblastima poput zdravstva, obrazovanja, životne sredine, kulture  ili saobraćaja.
 
Na KreNI6 se pokazuje koju moć inovacije imaju i zašto su pokretač razvoja a o tome ćemo učiti na primeru zemlje domaćina KreNI6 - Švedske, kao zemlja koja je u svetskom vrhu u digitalizaciji, tehnološkom razvoju, pametnim gradovima i inovacionim dostugnućima.
 
#KreNI6 organizuju Mladi ambasadori u partnerstvu sa Švedskim institutom u Stokholmu, Ambasadom Švedske u Beogradu i Naučno tehnološkim parkom u Nišu. Prijatelji konferencije su Amabasada Francuske i Francuski institut, Amabasada Austrije i Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Portugala, Ambasada Izraela,  Erste banka, OTP banka, Erikson Srbija i Continental Automotive Srbija.
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
2Cy Cvp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: