Posna trpeza i mnoštvo običaja na Badnji dan

Izvor: Niški portal | 06-Jan-2020 | 10:04

Badnje dan i Badnje veče predstavljaju jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje.

A evo šta obavezno mora da bude posluženo na stolu, odnosno šta bi sve na današnji dan trebalo da se nađe na trpezi.

Na Badnji dan doručak, ručak i večera strogo su posni. Mesi se badnjačka pogača (u nekim krajevima se zove "badnjača", u drugima "zdravlje"), obična pogača bez kvasca. Na stolu su obavezni vino, med i žito.

Domaćice za večeru spremaju pasulj prebranac, prženu ribu, posne sarmice, a od salata, tu je neizostavna zimnica u vidu kiselog kupusa i turšije.

Takođe, ukućani mogu da se zaslade svežim i suvim voćem: kruškama, jabukama , pomorandžama, suvim šljivama, urmama, smokvama, suvim grožđem, bademima, lešnicima, orasima....

Obavezno se jede na podu na prostrtoj slami, a ne za stolom kako se praktikuje u gradovima.

Pred tako pripremljenom večerom, nakon što je u kuću uneo badnjak, domaćin se prekrsti i izgovori molitvu. Pogaču nudi svim ukućanima uz vino i zdravicu.

Na kraju Badnje večeri svi ukućani trebalo bi da spavaju na slami. Ona se ne sklanja sve dok traje slavlje. Kuća se ne čisti i ne izbacuje se đubre ni do drugog dana Božića.

Proslavljanje badnje večeri je simboličke prirode. Ulaskom Badnjaka u kuću simbolizuje se dolazak Isusa Hrista u naše domove, ali i naša srca.

Treba nepomenuti i to da se po nekim verovanjima na Badnji dan sve jede bez pribora odnosno kašike, viljuške, noževa pa čak i tanjira.

Komentari
0
Pošalji komentar
nwx C9j
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: