Besplatan koncerti velikana: Dijana i Boris Martinovich dolaze u Niš

Izvor: Niški portal | 03-Mar-2020 | 07:51

Sopran sa internacionalnom karijerom Dijana Martinovich i njen suprug, slavni američko-hrvatski umetnik Boris Martinovich održaće besplatan koncert u Nišu 13.aprila.

Koncerti je organizovan u sklopu projekta Internacionalni mostovi muzike – Muzika spaja i kada sve drugo razdvaja, koji je pokrenulo muzičko udruženje "Alegro NB" iz Beograda, u saradnji sa Ambasadom Republike Hrvatske u Srbiji, pod pokroviteljstvom gradskih opština gradova domaćina i njihovih kulturnih centara.

Na koncertu će se pojaviti i nekoliko mladih operskih pevača iz Niša. 

Svakome od njih biće ovo jedinstvena prilika da se upoznaju, razmene mišljenja, čuju savete i nastupaju sa svetskom operskom zvezdom kao što je Boris Martinovich.

U raznovrstan program uvrštene su i solo pesme srpskih kompozitora Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, Stevana Hristića, Konstantina Babića, Milana Prebande, kao i hrvatskih autora Dore Pejačević, Ivana Zajca, Josipa Hatzea i Jakova Gotovca.

Ovakvi muzički događaji po prvi put će biti upriličeni u našoj zemlji. Ovaj projekat je doprinos popularizaciji demokratskih vrednosti, mira i pomirenja zemalja Balkana, i korak napred ka projektima koji promovišu kosmopolitske vrednosti kroz muziku.

Dijana Martinovich je diplomirani operski pevač-magistar, profesor solo pevanja i Master menadžer za kulturu, umetnost i medije. Osnovne studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gde je, zatim, četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi. Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa brojnim evropskim orkestrima i dobila veliki broj nagrada širom kontinenta.

Boris Martinovich, bas bariton, diplomirao je na prestižnoj Džulijardovoj muzičkoj školi i Američkom operskom centru u Njujorku. Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a već kao 21-ogodišnjak je opisivan kao "bas čarobnog potencijala". Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, zatim osvojio i Parisku operu, a onda i druge eminentne operske kuće širom sveta. Poslednjih godina je umetnički direktor opere Morlacchi u Peruđi i Primavera Opera Company u Los Anđelesu.

Komentari
0
Pošalji komentar
AFt B1Z
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: