Oprezno sa uvredama na Fejsbuku i Tviteru!

Izvor: Niški portal, Paragraf | 04-Aug-2019 | 17:34
Svedoci smo zastupljenosti društvenih mreža u našim životima. Neretko smo svedoci raznoraznih uvreda, kleveta, narušavanja časti i ugleda i slično, putem pomenutih mreža, posebno Fejsbuka i Tvitera. Za neke oblike ponašanja, možete dobiti i mnogo strožije kazne od blokiranja naloga - od novčanih iznosa do pet godina zatvora.
Na primer, za vređanje možete da se nađete pred sudom i da dobijete novčanu kaznu, a taj se postupak pokreće po privatnoj krivičnoj tužbi koja se podnosi nadležnom sudu.
 
KRIVIČNI ZAKONIK: Ko uvredi drugog putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od osamdeset do dvestačetrdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od stopedeset hiljada do četristopedeset hiljada dinara.
U slučaju uvreda preko društvenih mreža ili glasila javnog informisanja moguće je pokretanje privatne tužbe ili da se u parničnom postupku traži naknada štete zbog pretrpljenog psihičkog bola i straha.
 
 
PRIMER (izvor: www.paragraf.rs):

Svi oni koji su preko društvenih mreža uputili uvredu ili bilo kakvu ružnu reč na račun studentkinje J.L., koja se nakon tri dana tumaranja po beogradskim ulicama pojavila isto tako iznenada baš kao što je i nestala, mogli bi da završe na sudu!

Naime, u slučaju da se odluči na taj korak, apsolventkinja Ekonomskog fakulteta rodom iz Prijepolja mogla bi da pokrene privatnu tužbu zbog uvreda iznetih na njen račun ili da u parničnom postupku traži naknadu štete zbog pretrpljenog psihičkog bola i straha.

Advokat Vladimir Marinkov kaže da bi u prvom slučaju propisana kazna mogla da bude uslovna ili novčana i to u iznosu od 150.000 do 450.000 dinara.

 Članom 170 Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016), u stavu 2 naznačeno je da je reč o tzv. uvredi (izjavi koja ima cilj da omalovažava, odnosno potceni ili negira vrednost koju čini nečija čast) učinjenoj putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu. Druga opcija je pravo na naknadu štete, gde se iznos utvrđuje na osnovu veštačenja o nivou pretrpljenog bola i pitanja koliko je on dugo trajao. Kazneni raspon je širok i može da ide od nekoliko hiljada dinara, kao neka vrsta moralne satisfakcije, pa do nekoliko desetina hiljada, možda čak i 100.000 dinara u slučaju ozbiljnijih trauma – objasnio je ovaj poznati beogradski advokat.

Kako je dodao, jedini problem je da se utvrdi identitet osoba koje su ostavljali uvredljive komentare, ali i to je izvodljivo uz pomoć provajdera i IP adrese.

– Komentari ne moraju da budu napisani na Fejsbuk stranici te devojke. U obzir dolaze sve stranice portala i drugih glasila javnog informisanja – zaključio je Marinkov.

 
Kazne (izvor: www.bbc.com)
Društvene mreže imaju sopstvena pravila ponašanja i za odstupanje od njih mogu da vam - između ostalog - privremeno blokiraju ili uklone nalog.
Za neke oblike ponašanja, možete dobiti i mnogo strožije kazne od blokiranja naloga - od novčanih iznosa do pet godina zatvora.
Njih vam, naravno, neće propisati Fejsbuk, Tviter, Instagram ili bilo koja druga mreža, već će to uraditi sudija.
Postupak je, bez obzira na to da li se radi o građanima ili ljudima na javnim funkcijama isti, ali su kazne drugačije.
Prema Krivičnom zakoniku za ova dela predviđene su sledeće kazne:
 1. za ugrožavanje sigurnosti pretnjom da ćete ugroziti nečiji život, možete da dobijete novčanu kaznu ili da „završite iza rešeteka" do godinu dana
 2. ako su pretnje izrečene prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice, možete da dobijete zatvorsku kaznu od tri meseca do tri godine
 3. u slučaju da pretite predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja - preti vam kazna zatvora do pet godina
 
Zbog uvrede na sud (izvor: www.bbc.com)

I za vređanje možete da se nađete pred sudom i da dobijete novčanu kaznu, ali se taj postupak pokreće po privatnoj krivičnoj tužbi koja se podnosi nadležnom sudu, kaže tužilac Stamenković.

Bojan Perkov iz Šer fondacije objašnjava da se uvredom najčešće napada na čast, ugled ili reputaciju što uzrokuje duševne bolove.

Bez obzira na to da li su krivična dela upućena na internetu ili u fizičkom prostoru, odgovornost je ista.

„Ne treba misliti da ne postoji mogućnost da građani budu izvedeni pred nadležne organe ukoliko su sa anonimnog naloga pretili ili vređali nekoga."

 

KRIVIČNA DELA PROTIV ČASTI I UGLEDA
Uvreda
Član 170
(1) Ko uvredi drugog, kazniće se novčanom kaznom od dvadeset do sto dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od četrdeset hiljada do dvesta hiljada dinara.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od osamdeset do dvestačetrdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od stopedeset hiljada do četristopedeset hiljada dinara.
(3) Ako je uvređeni uvredu uzvratio, sud može obe ili jednu stranu kazniti ili osloboditi od kazne.
(4) Neće se kazniti za delo iz st. 1. do 3. ovog člana učinilac, ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja.
Komentari
0
Pošalji komentar
nDD biH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: