Mamograf se trenutno nalazi u Kliničkom centru Niš i dostupan je svim ženama starosne dobi od 50 do 69 god.

Izvor: Niški portal | 12-Jan-2020 | 11:48
Žene koje žive na jugu i jugoistoku Srbije starosti od 50 do 69 godina narednih godinu dana mogu potpuno besplatno da obave pregled na pokretnom mamografu. Mamograf se trenutno nalazi u Kliničkom centru Niš pa je narednih dana rezervisan za preglede Nišlijki, a ideja KC Niš i Ministarstva zdravlja je da ove godine pregleda u ovom delu zemlje 20020 žena.
 

Statistika pokazuje da na našem jugu i jugoistoku ima oko 50.000 žena ove dobi. 

Pregled je moguće obaviti od 8 do 20 sati, a to mogu da učine čak i one žene koje nisu zdravstveno osigurene, istako je profesor dr Zoran Radovanović,direktor KC Niš.

Uprava Kliničkog centra Niš i Centar za radiologiju, uz svesrdnu podršku Ministarstva zdravlja i resornog ministra, ass. dr Zlatibora Lončara, pokrenuli su novu, veliku, preventivnu akciju mamografskih pregleda na mobilnom digitalnom mamografu niškog Kliničkog centra, pod nazivom "Proveri i pobedi", koja će trajati čitave 2020. godine.

Po unapred utvrđenom rasporedu, pokretni mamograf će svakog meseca biti stacioniran u jednoj od opština ili gradova na jugu, jugoistoku i jugozapadu zemlje, gde će sve žene, starosne dobi između 50 i 69 godina, sa bilo kojim ličnim dokumentom, bez zakazivanja, moći da obave mamografski pregled, nakon čega če im rezultati biti poslati na kućnu adresu. Kod svih pacijentkinja, kod kojih se uoče odstupanja od normalnih vrednosti, biće uredno obaveštene i pozvane na dodatnu dijagnostiku.

Komentari
0
Pošalji komentar
5eP TLG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: