Bukte požari na jugu Srbije, stiže ruski „iljušin" da gasi

Izvor: Niški portal | 30-Oct-2019 | 08:40

Bukte požari na jugu i istoku Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine kod Niša, kod Vranja i Prokuplja.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini kod Niša. Vatra gori u atarima sela Topli Do, Dojkinje, Arbinja.

Požar koji je u ponedeljak izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Na terenu su i aktivisti "Odrbranimo reke Stare planine "(ORSP), koji takođe pomažu u obuzdavanju vatre koja se sa staroplaninskih visova spušta ka Dojkincima i Toplom dolu. Linija požara prostire se na nekih 10 do 12 kilometara, međutim gašenje iz vazduha za sada nije moguće zbog velike zadimljenosti terena.

 


Prokuplje: Gori oko 100 hektara šume i niskog rastinja

Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja, koji su noćas dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. Kako je rečeno u MUP-u Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Kako Niški portal saznaje gori oko 100 hektara šume i niskog rastinja.

Požar je izbio u ponedeljak ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.


Vatren stihija zahvatila područije Čelestina kod Vranja

I u okolini Vranja ima požara. Na području Čestelina zahvaćeno je 13 kvadratnih kilometara. Reč je o izuzetno nepristupačnom terenu, što pripadnicima vatrogasno-spasilačke jedinice otežava gašenje.

Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Vatrena stihija zahvatila je i područje Čelestina kod Vranja, a kako je saopšteno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, reč je o izuzetno nepristupačnom terenu, što vatrogascima otežava gašenje.

Iz Štaba navode da su u poslednjih nedelju dana na teritoriji Pčinjskog okruga vatrogasne vatrogasci intervenisali 117 puta. Sva javna preduzeća u Pirotu takođe spremna da se uključe u akciju gašenja.


POŽAR NA STAROJ PLANINI GASIĆE I RUSKI ILjUŠIN

Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion "Iljušin 76" stići u Srbiju narednih dana.

Marić je rekao i da je upućin zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusiji za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara "Iljušina 76".

-To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posede. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao, rekao je Marić.

Marić je rekao da u požaru nisu ugroženi ljudski životi i imovina i da će se danas pokušati gašenje iz vazduha, jer to juče nije bilo moguće zbog gustog dima.

On je naglasio da je od jutros na terenu oko 200 ljudi angažovano na četiri sektora, i to 90 vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerija, radnika "Srbija šuma" i meštana.

Pojašnjava da je požar na velikoj visini i da se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima već mora da se pešači oko dva sata.

Požar koji bukti na Staroj planini prešao je na srpsku teritoriju iz Bugarske.

Marić navodi da je jedna desetina požara je na srpskoj strane, a devet desetina je na na bugarskoj.

Komentari
0
Pošalji komentar
NqJ 0Vn
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: