Vebinar danas: Osnaživanje žena na tržištu rada u COVID-19 kontekstu: Šta donosi članstvo u EU?

Izvor: Niški portal | 09-Sep-2020 | 09:22

Obaveštavamo vas da će danas, 9. septembra od 11 sati biti održan vebinar na temu osnaživanja žena na tržištu rada u kontekstu COVID-19. Diskusija se odvija u okviru serije debata koju Delegacija EU organizuje sa Centrom za evropske politike, čiji je cilj da teme u vezi sa procesom pristupanja EU učini bližim građanima i pruži im priliku da i sami o njima diskutuju.

 

OPIS VEBINARA: 

Evropska unija je pre tačno godinu dana usvojila Direktivu o uspostavljanju ravnoteže između profesionalnog i privatnog života, kako bi podržala veće učešće žena na tržištu rada, fleksibilnije radne aranžmane i korišćenje porodiljskog odsustva oba roditelja. Predviđene mere imaju za cilj ne samo poboljšanje te ravnoteže, već i povećanje zaposlenosti žena i podizanje ekonomske stabilnosti porodica. Postizanje ovih ciljeva je ozbiljno ugroženo tokom pandemije COVID-19, jer je kriza dovela do novih pojava, poput veoma rasprostranjenog rada od kuće i povećanje obaveza i očekivanja za žene.

Čemu nas je ova kriza naučila u tom pogledu? Koliko se u Srbiji radi na politikama sa ciljem povećanja zastupljenosti žena na tržištu rada? Kakva je Srbija u poređenju sa EU? Kakve promene bi članstvo u EU donelo kada je reč o ravnoteži između poslovnog i privatnog života u Srbiji?

Ovo su neke od teme o kojima će se razgovarati na vebinaru. 

Panelistkinje:

Brankica Janković, doskorašnja Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Katarina Ivanković Knežević, direktorka, Generalni direktorat Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju (DG EMPL)
dr Jelena Žarković, vanredna profesorka, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu
Valentina Čolić Mihajlović, šefica istraživanja i razvoja, udruženje All for All (AFA)

Moderatorka: Sena Marić, programska menadžerka i viša istraživačica, Centar za evropske politike – CEP

Svi zainteresovani za praćenje vebinara mogu se registrovati OVDE. Registrovani učesnici će dobiti link za praćenje, a nakon događaja će dobiti i materijale sa vebinara. Diskusija će biti uživo emitovana i na fb stranici EU u Srbiji. 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
9sc tyT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: