STRUČNJACI ŠOKIRALI: Osobe starije od 40 godina bi trebalo da rade 3 dana nedeljno - evo i zašto!

Izvor: telegraf.rs | 09-Jan-2020 | 09:36
Ako ste stariji od 40 godina i imate problem sa pažnjom i memorijom, glavni krivac za to je upravo vaš posao
Nedavno istraživanje sa Instituta za primenjenu ekonomiju u sociologiju u Melburnu došlo je do zanimljivih podataka. Naime, dok je rad od 30 sati dobar za kognitivne funkcije u četrdesetim godinama, svaki rad preko toga dovodi do smanjenja sposobnosti radnika.
 
Zapravo, ljudi koji rade 55 sati nedeljno ili više imaju velika opadanja u kognitivnim funkcijama za razliku od onih koji su nezaposleni ili nisu u stalnom radnom odnosu.
 
 
Istraživanje je obuhvatilo 3.500 žena i 3.000 muškaraca starijih od 40 godina. Dok su radili kognitivne vežbe praćen je i njihov tempo rada. Oni su u okviru testova čitali naglas, pogađali slova i brojeve u igrama sa ograničenim vremenom i recitovali su nizove brojeva. Što su više radili, to su njihovi rezultati bili lošiji. Zaključak do koga su došli jeste da je idealno za ove osobe da rade 30 sati nedeljno, ili samo tri dana u nedelji kako bi bili najproduktivniji.
 
Naučnici dokazuju da je ovo ozbiljan problem ukoliko se ima na umu da veliki broj zemalja podiže granicu za odlazak u penziju i time odlaže vreme kada će stariji radnici moći da dobiju prava za penziju. Rad može da bude mač sa dve oštrice. Sa jedne strane on može da održava mozak vitalnim, ali dugo radno vreme može da dovede do umora i stresa koji oštećuje kognitivne funkcije.
Naučnici smatraju da skraćeno radno vreme može da sačuva moždane funkcije. Pošto većina nastavlja sa radom i posle četrdesete godine, vođenje računa o zdravlju, odlazak na odmor i produžetak slobodnog vremena treba da budu prioritet.
Komentari
0
Pošalji komentar
SnO m0a
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: