Sve više obolelih od raka, da li je krivo NATO bombardovanje?

Izvor: Niški portal | 16-Oct-2019 | 07:45

Broj novoobolelih od karacinoma na jugu Srbije je iz godine u godinu sve veći. Najviše je pacijenta koji boluju od raka pluća, dojke, grlića materice, debelog creva, urinarnog trakta, kože...

Porast obolelih na ovom području, kako procenjuju stručnjaci, uslovljen je dobrim delom posledicama NATO bombardovanja.

U poslednjih deset godina drastično raste broj obolelih od karcinoma u niškom kraju. Klinika za onokologiju pri Kliničkom centru u Nišu zbrinjava 2,2 miliona stanovnika sa juga Srbije.

-Na Klinici za onkologiju u Nišu pacijenti redovno primaju terapiju i trenutno ima svih citostatika. Moram da napomenem da je ključ u prevenciji i skriningu, kaže izvor Niškog portala.

Pacijenti su sve mlađi, a neki karcinomi su od tri (ginekološka regija) do šest (prostata) puta učestaliji.

U Topličkom okrugu blizu 11.000 odraslih osoba, ili svaki deseti stanovnik boluje od neke vrste karcinoma, dok mesečno hemioterapiju u prokupačkom Dispanzeru za onkologiju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" dobija 200 njih. Najmlađi oboleli stanovnik Topličkog okruga ima 22 godine.

Kako Niški portal saznaje najviše oboleh od karcinoma, kada je u pitanju Toplički okrug ima sa područija opštine Kuršumlija.

Marina Stamenković, odgovorna sestra na Onkologiji prokupačke bolnice, potvrđuje porast broja obolelih od malignih tumora i na područiju Topličkog okruga:

- Sigurno je povećan broj onkoloških pacijenata koji dolaze u ovu ustanovu, a pogotovo od 2015/2016. godine, od kada u bolnici ponovo zaseda onkološki konzilijum koji prati revnosnije broj obolelih, stanje obolelih i ostalo. Pre godinu dana na hemioterapiji bilo je oko 100 pacijenata, dok ih je sada više od 200.

Na ovom odeljenju prokupačke bolnice ima više od 7.500 kartona obolelih od karcinoma, najviše dojke, debelog creva, grlića materice, jajnika.

Obolelima od malignih bolesti iz celog Topličkog okruga sa 100.000 stanovnika, u Dispanzeru za onkologiju pored lekarske pružaju i svaku drugu vrstu pomoći zahvaljujući nesebičnom zalaganju zdravstvenih radnika te službe.

Lekari apeluju na građane da brinu o svom zdravlju, odlaze na preventivne preglede, kao i na skrining preglede uz napomenu da je rak izlečiv, ako se na vreme otkrije.

Komentari
0
Pošalji komentar
sgk qRi
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: