Vidovdanska akademija održana u porti niškog Sabornog hrama, doktor Lazić posthumno odlikovan

Izvor: Niški portal | 29-Jun-2020 | 11:59

U porti Saborne crkve u Nišu, održana je Vidovdanska akademija na kojoj je orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Miodragu Laziću.

U porti niškog Sabornog hrama Silaska Svetog Duha na apostole u subotu, 27. juna 2020. godine, u navačerje Vidovdana, kada Srpska Crkva molitveno slavi Svetog mučenika Kneza Lazara i Svete srpske mučenike, održana je tradicionalna Vidovdanska akademija, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, a u organizaciji Uprave niškog Sabornog hrama Grada Niša, Gradske Opštine Medijana, Komande Kopnene Vojske Srbije i Niške crkveno-pevačke družine "Branko".

 

 

Vidovdanska akademija otvorena je himnom "Bože pravde" u izvođenju Niške crkveno-pevačke družine "Branko", pod vođstvom dirigenta gospođe Sare Cincarević i Vojnog orkestra Kopnene vojske Republike Srbije, kojim je dirigovao major Dejan Đorđević.

Početak akademije bio je posvećen nedavno preminulom dr Miodragu Laziću. Nakon emitovanja inserta iz filma "Srce na dlanu", koji je posvećen "hirurgu napaćenog srpskog naroda", svoje potresne stihove u čast dr Lazića kazivao je književnik Bojan Vračar iz Istočnog Sarajeva, vođa grupe od oko sto dvadeset Srba koji su u Niš došli, kako bi odali poštu svom dr Lazi, kako su ga od milošte zvali.

Zatim se pozdravnom besedom obratio Preosvećeni Episkop niški Arsenije, koji je posthumno dodelio najviše priznanje Pravoslavne Eparhije niške - orden Svetog Romana Đuniškog Prvog stepena - dr Miodragu Laziću. Orden je u očevo ime primila Nina Vujošević, koja je održala dirljiv govor uputivši jaku poruku:


"Ovaj orden je i podsetnik svima nama da sledimo njegov put. Da budemo humani, nesebični...Majke, pričajte deci o srpskim herojima! Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje! Čuvajte svoje heroje od zaborava!...I vođeni naukom kneza Lazara - bolje da nas unuci mrtve pamte, nego sinovi žive zaborave!"

Zatim je izveden Marš na Drinu, poslednja želja dr Lazića, koja je postala i simbol blažene uspomene na ovog velikog lekara i čoveka, u danima vanredne situacije, zbog virusa Kovid 19, koji je odneo život i dr Miodragu.

Ovogodišnji besednik Vidovdanske akademije bio je prof. dr Ivan Nikolić, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji je u svojoj besedi podsetio da je znanje ono najvrednije što možemo dati deci u školi i da je ono važnije od bilo kog papira koji nam to znanje priznaje.

Usledilo je uručenje Vodavdanskih nagrada ovogodišnjim vitezovima znanja, a ove godine su se, pored đaka generacije iz svih osnovnih i srednjih škola iz Niša, ali i Gadžinog Hana i Svrljiga, našli i najbolji studenti svih fakulteta Univerziteta u Nišu.


Brojni gosti u porti Saborne crkve među kojima su bili načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, zamenik gradonačelnika, komandant Kopnene vojske i gosti iz sarajevskog udruženja „Ilidžanski borac“, poslednji put odali su  priznanje doktoru velikanu koji je preminuo u aprilu usled posledica izazvanih virusom korona. Orden je njegovoj ćerki uručilo Njegovo preosveštenstvo Episkop niški Arsenije. Ove godine uručena su priznanja studentima Univerziteta u Nišu i osnovcima i srednjoškolcima sa teritorije Nišavskog upravnog okruga.

Komentari
0
Pošalji komentar
p52 8tS
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: