Umrlo 43 korisnika: Produžen pritvor bivšem direktoru Gerontološkog centra Niš

Izvor: Niški portal | 14-May-2020 | 08:43

Bivšem direktoru Gerontološkog centra u Nišu Milanu Stevanoviću, pritvor je produžen do 30 dana, objavile su Južne vesti. Postupak protiv Stevanovića, osumnjičenog za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, nalazi se u fazi istrage.

Gerontološki centar je bio jedno od najvećih žarišta epidemije koronavirusa, a u prvom naletu u ovom staračkom domu zaraženo je 135 ljudi. Tada je i uhapšen Milan Stevanović, a pritvor mu je određen zbog uznemirenja javnosti, eventualnog uticaja na svedoke i zato što je za delo za koje je osumnjičen kazna veća od 10 godina.


Odlukom sudije Višeg suda Stevanoviću je pritvor produžen 11. maja.

Iz Višeg javnog tžilaštva kažu da je istragu u toku i da se preduzimaju potrebne dokazne radnje.

"Očekuje se ispitivanje nekih svedoka u narednom periodu, a neki su ispitani. U toku je i prikupljanje materijalnih dokaza vezano za dokumentaciju. Faza postupka je nepromenjena, a to je istraga", rekli su iz VJT.

Kako objašnjavaju, sama istraga, po Zakonu o krivičnom postupku, može trajati najviše šest meseci.

Pored zainteresovane javnosti, u samu istragu oko slučaja Gerontološki, uzda se i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Od samog početka preduzete su sve mere kako bi se zaštitila najstarija kategorija stanovništva, s tim što o propustima u domovima za stare u Nišu istražni organi treba da utvrde kako je došlo do toga", rekao je Đorđević.

Direktor ove ustanove negirao je krivicu na saslušanju. Tačan broj umrlih korisnika Gerontološkog centra od posledica koronavirusa nije poznat. Zaposleni su i dalje u karantinu.

Prema poslednjim javno saopštenim podacima koji datiraju od početka maja, preminula su 43 korisnika Gerontološkog centra Niš dok je virusom korona bilo zaraženo 165 korisnika i 30 zaposlenih. No, budući da poslednjih dana nije apostrofirano da li među preminulima od virusa korona ima i korisnika doma u Nišu, vrlo je moguće da spomenuta brojka nije konačni crni saldo ove tragedije.

Komentari
0
Pošalji komentar
uIK 8jQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: