Položajnik je prva osoba koja na Božić uđe u dom i ima posebnu misiju

Izvor: Niški portal | 07-Jan-2021 | 10:28

Položajnik je osoba koja prva ulazi u kuću na Božić. Stupa desnom nogom preko praga, pozdravlja ukućane rečima "Hristos se rodi", na šta mu oni odgovaraju "Vaistinu se rodi".

Zatim položajnik prilazi vatri i grančicom sa badnjaka je džara govoreći "Koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja" i dalje nabrajajući sve ono što misli da bi valjalo da se u domaćinovoj kući umnoži.On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: "Amin, bože, daj!"

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka i da dok džara vatru gata po zvezdama u korist domaćina.

Obično ulogu radovana ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti.

Položajnik simvolički predstavlja one Mudrace i mage koji su znali da protumače značenje zvezde koja se pojavila na Istoku u vreme Hristovog rođenja. Položajnik se simbolično dovodi u vezu sa njima jer zna da čara vatru i tumači značenje varnica koje izlaze iz šporeta. Za dobre vesti i zdravice domaćica ga posluži i daruje nekim prikladnim poklonom.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Devica Marija bezgrešnim začećem putem Svetog duha u gradu Vitlejemu. Pošto se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Vaskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija. Božić je počeo da se slavi u Rimu 354. godine, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje rimskog božanstva sunca Sola Inviktusa.

Komentari
0
Pošalji komentar
t5o Sch
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: