Respiratorne i crevne infekcije napunile ordinacije, kako da se zaštitimo od gripa

Izvor: Niški portal | 27-Jan-2020 | 08:48
Respiratorne i crevne infekcije napunile su ordinacije. Zbog povišene telesne temperature, kašlja, kijavice gužve ispred lekarskih ordinacija u Nišu i na područiju Topličkog okruga gužve, kako ispred opšte prakse, tako i ispred pedijatrije.

Tegobe su kažu lekari slične kod svih pacijenata: suvi kašalj, visoka temperatura, slabost i bolovi u mišićima.

Ambulante na područiju grada Niša, Prokuplja i opština Kuršumlija, Blace i Žitorađa pune su ovih dana pacijenata koji su oboleli od prehlada i respiratornih infekcija. Među obolelima ima i lekara i medicinskog osobolja.

- Zbog prehlade, respiratornih infekcija i stomačnih tegoba lekari i medicinski radnici skoro svakodnevno odsustvuju sa posla. Haraju i respiratorni i stomačni virusi, kaže dobro obavešten izvor Niškog portala.
 
 

Dodaje da to nije ništa neobičajno za ovo doba godine.

Kako navodi najčešće su to rinovirusi, koji izazivaju prehladu i prenose se kapljičnim putem.

Ti virusi napadaju gornje disajne puteve, izazivaju suv kašalj, pa i zapušene nosne kanale, kao i porast telesne temperature.

U pojedinim bolnicama uvedena je zabrana za posete.

Opšte mere prevencije oboljevanja obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima.
 
Tu su naravno i neizbežni beli luk, med i limunada, kao i topli čajevi.
Komentari
0
Pošalji komentar
wvT u1c
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: