Od danas 110 punktova za vakcinaciju širom Srbije, uskoro i kol centar za obaveštavanje o vakcinaciji

Izvor: Niški portal | 08-Jan-2021 | 00:38

Ministarstvo zdravlja potpuno je spremno da obavi težak i ozbiljan plan masovne imunizacije građana, izjavio je danas državni sekretar Mirsad Đerlek i dodao da kada bude vakcinisano između 1,4 i tri miliona ljudi može se reći da je blizu pobeda nad koronom.

 Đerlek je za TV Pink rekao da će se imunizacija sprovoditi u tri faze i dodao da je u toku prva faza u okviru koje je planirano da bude vakcinisano 720.000 ljudi.
 
Podseća da su prvi vakcinu primili korisnici gerontoloških centara, a da je imunizacija nastavljena sa zdravstvenim radnicima.
 
Ističe da je do sada bilo oko 20 vakcinalnih punktova u Beogradu, a da će od sutra takvi punktovi biti postavljeni i u opštim bolnicama širom Srbije.
 
"Imaćemo više od 110 vakcinalnih punktova i postepeno povećavamo tempo vakcinacije kako bismo završili prvu fazu, u okviru koje planiramo da vakcinišemo i starije od 75 godina kojih ima između 300.000 i 350.000", rekao je Đerlek.
 
U okviru druge faze, dodaje, planirano je da bude vakcinisano od 11 do 21 odsto ljudi, odnosno novih 740.000. Tada će, kaže, biti vakcinisani stariji od 65 godina koji nisu obuhvaćeni prvom fazom, kao i službenici državne uprave i lokalnih samouprava, vojska, policija, prosveta.
 
Treća faza, objašnjava Đerlek, obuhvata vakcinaciju skoro 1,7 miliona ljudi, a tada je planirano da budu vakcinisani građani od 50 do 64 godine bez obzira na faktore rizika, i mlađi od 50 godina koji imaju faktore rizika.
 
Istakao je da u drugoj polovini januara u Srbiju stiže velika količina ruske vakcine "Sputnjik V", 500.000 doza, kao i velike količine kineske vakcine. Uveren je, kaže, da će državni vrh obezbediti i ostale vakcine koje su registrovane na tržištu, kako bi se vakcinacija u Srbiji brže sprovodila.
 
Đerlek navodi da je svaka vakcina dobra i koju god građani primili, ističe, da neće pogrešiti.
 
"Sve su, pre svega, bezbedne. Druga stvar, vrlo su kvalitetne i daju mnogo jači imunitet nego što se stiče prilikom samozaražavanja", rekao je Đerlek.
 
Dodaje i da stručnjaci kažu da bismo od vakcine bili duže zaštićeni nego samozaražavanjem, što je, kaže, još jedan razlog da se što više građana vakciniše.
 
Kaže da je Institut "Batut" napravio plan vakcinacije i da će građani koji su obuhvaćeni tim planom na vreme biti obavešteni kada će moći da se vakcinišu i gde.
 
Na sajtu Ministarstva zdravlja će, dodaje, biti otvoren i kol centar gde će građani moći da se infromišu o procesu vakcinacije.
 
Ističe da u Srbiji vlada veliko interesovanje za vakcinu među svim populacionim grupama, a to ga, naglašava, kao lekara raduje.

Komentari
0
Pošalji komentar
i6V C2H
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: