Treća brigada Kopnene Vojske kao nastavljač tradicije čuvenog Gvozdenog puka

Izvor: Niški portal | 08-Oct-2020 | 08:25

Vojnom svečanošću u kasarni ,,Knjaz Mihailo“ u Nišu obeležen je Dan treće brigade Kopnene vojske Srbije. 

Dan ove brigade obeležava se u znak sećanja na 7.oktobar 1912. godine kada je posle izvršene smotre i polaganja svečane zakletve uz pukovsku muziku, Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo prvog poziva“ izvršio marš od Prokuplja do Srpsko-turske granice kod Preševa i poveo narodno oslobodilačke ratove Srbije od 1912. do 1918. godine. Taj datum uzima se za dan Treće brigade Kopnene Vojske koja je nastavljač tradicije čuvenog Gvozdenog puka.

foto: arhiva

Vojna svečanost povodom Dana Trećeg centra za obuku, koji se obeležava 7. oktobra u spomen na dan kada je 1918. godine srpska vojska oslobodila Leskovac, održana je i u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u tom gradu.

U okviru svečanosti, porodicama poginulih i bivšim pripadnicima 549. motorizovane brigade, čije tradicije nastavlja Treći centar za obuku, uručene su vojne spomenice povodom 20 godina od odbrane otadzbine od NATO agresije, dok su najboljim pojedincima Centra dodeljene nagrade i pohvale.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici organizacijskih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zatim predstavnici organa lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkve, porodice poginulih pripadnika jedinice i brojni gosti.

Komentari
0
Pošalji komentar
Gk1 mC7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: