I OVO JE MOGUĆE: Centar za socijalni rad radi bez socijalnih radnika

Izvor: Niški portal | 08-Oct-2020 | 13:54

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva za rad i Ministarstva finansija da hitno obezbede odgovarajući broj stručnih radnika u Centru za socijalni rad Sokobanja, jer ta ustanova već godinu dana radi bez ijednog socijalnog radnika i u takvim uslovima, između ostalog, zaključuje i međunarodna usvajanja dece.

U saopštenju zaštitnika građana ističe se da su oba ministarstva načinila propust u radu, jer nisu preduzela sve neophodne mere da se obezbedi odgovarajući broj stručnih radnika centra u Sokobanji.

Kako se navodi, taj centar je prošle godine bez prisustva socijalnog radnika zaključio međunarodno usvajanje deteta, a do kraja godine ga očekuje još jedno.

Zaštitnik je dao rok od 60 dana da ga oba ministarstva obaveste o preduzetim merama.

Ombudsman je nakon kontrole zaključio da je Centar u Sokobanji još u oktobru 2019. obavestio nadležno ministarstvo da je ostao bez ijednog socijalnog radnika i da ima zaposlena samo dva stručna radnika, iako postoje tri upražnjena radna mesta.

Centar se od 2014. godine obraćao Ministarstvu sa zahtevima za popunjavanje upražnjenih radnih mesta i dobijao odgovor da će o zahtevu biti odlučivano u narednom periodu.

Ministarstvo za rad navelo je u izjašnjavanju Zaštitniku da je ponovo tražilo saglasnost Komisije za zapošljavanje novih ljudi, ali da o tome nije odlučeno, dok je Ministarstvo finansija navelo da se o predlozima odlučuje jednom mesečno i da problemi nastaju zbog toga što centri, najverovatnije, ne obnavljaju zahteve na mesečnom nivou.

Komentari
0
Pošalji komentar
oo3 ijc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: