Berači pečuraka zarade i do 5.000 evra

Izvor: Niški portal | 23-Jun-2020 | 01:02

Planine i šumarci u Srbiji puni su pečuraka jer im je pogodovala kiša.

Lepo se može zaraditi, ali se mora lepo i pomučiti. U pečurke se ide u gumenim čizmama i sa štapom u ruci. Ono što je ipak najbitnije, na ovaj put se ne kreće bez poznavaoca gljiva koji ima dvocifren broj godina staža u ovoj oblasti.


Na jugu Srbije pečurke su nikle u velikom broju posle obilnih kiša. Berači svako jutro kreću u berbu po seoskim šumama i brdima, a kućama se vraćaju punih korpa. Kišno proleće stvorilo je uslove za pečurke, pa mnogi dolaze i iz grada da ih beru.


Najbolji kvalitet i najbolja pečurka je blagva, u narodu poznatija kao jajčara, pa onda vrganj, pa lisičarka...

Berači u sezoni naberu i do stotinu kilograma šumskih pečuraka koje najčešće i prodaju.

Cene diktiraju firme koje se bave izvozom pečuraka, a one pred kraj sezone znaju da padnu i na 250 do 300 dinara za kilogram.

Mnogi berači se zbog toga odlučuju da vrganje seckaju i suše, a za kilogram suvih dobijaju između 1.000 i 1.200 dinara.

U sezoni berbe za dobru šumsku pečurku možete da zaradite i 1.000 dinara po kilogramu.

Spretni berači, koji dobro poznaju terene i mesta na kojima raste, za jednu sezonu mogu da zarade od dve do pet hiljada evra.

U Srbiji se godišnje ubere oko 1.500.000 kg vrganja i lisičarke, a oko 60 odsto se proda u zemljama Evropske unije.

Komentari
0
Pošalji komentar
I0k pu4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: