Poželite želju jer "kiša" meteora će noćas nekome doneti sreću

Izvor: Niški portal | 12-Aug-2020 | 22:43

Zvezde padalice imaju nešto čarobno - znak iz dalekog univerzuma koji ispunjava želju. Važno je da se ​​ne zaboravi ta dečja radost kada pogledate nebo u pravom trenutku.

U noći između 12. i 13. avgusta, možemo očekivati posebno veliki broj zvezda padalica na noćnom nebu - jer takozvana Perseid struja lebdi nebom i prema rečima stručnjaka donosi do 100 padajućih zvezda na sat.

Kompozitna fotografija Perseida snimljena tokom 8 noći avgusta 2018. godine. Na fotografiji se može videti više od 400 sjajnih meteora. (Izvor: Petr Horálek, NASA APOD)

Svake vedre noći, ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite nekoliko meteora svakog sata.

Međutim, svake godine oko 10. avgusta “zvezde padalice” postaju zanimljive. U periodu od 10. do 13. avgusta svake godine može se posmatrati jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih meteorskih rojeva – Perseidi.

Meteorska “kiša” – Perseidi 2020 (Stižu zvezde “padalice”)
 
Meteori, ili zvezde “padalice”, kako su u narodu poznate, najčešće nastaju kad sitne čestice (meteoroidi), veličine zrna peska, uleću u atmosferu naše planete. Tokom prolaska kroz atmosferu ove čestice se zagrevaju, sagorevaju i sijaju “plamenom” različitih boja. Svetlo koje nastaje sagorevanjem meteoroida naziva se meteor (zvezda padalica). Nekoliko hiljada tona različitih čestica i prašine uleti u našu atmosferu svake godine, ogromna većina ovih čestica sagori u atmosferi i ne stigne do površine Zemlje, ali neke od njih, one veće, “prežive” i padnu na površinu i tada se nazivaju meteoriti. Brzina kojom čestice uleću u atmosferu naše planete kreće se u intervalu od 30 do 70 km/s, a svetlosna pojava, meteor, nastaje na visini od 80 do 120 km.

Čestice uleću u atmosferu svakog dana i svake noći i najčešće ih i ne primetimo. Tokom nekih noći u godini Sunčev sistem nam priprema posebnu zabavu, sa malim vatrometom. Te posebne noći su vreme kada je na nebu aktivan neki meteorski roj. Neke od tih posebnih noći dolaze ovog vikenda. Svake godine, od 17. jula do 24. avgusta aktivan je meteorski roj Perseida. U ovom periodu može se videti i nešto veći broj meteora koji prividno dolaze iz istog dela neba, iz sazvežđa Persej, ali uvek tokom noći 11. ili 12. avgusta taj broj postane maksimalan i mnogo veći od uobičajenog. Tokom prethodnih godina vreme maksimuma aktivnosti Perseida “videlo” se i 80-100 meteora na sat!

Perseidi su verovatno najpoznatiji i jedan od najlepših meteorskih rojeva.

detaljnije na svetnauke.org

Komentari
0
Pošalji komentar
J89 QAd
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: