Arhitekta Ivan Redi: Ljubav je samo kad nešto date i treba biti shvaćena samo kao davanje

Izvor: Niški portal | 09-Apr-2017 | 15:52

Niški portal: Kako započinje vaš put kao arhtekte? Kada i kako ste shvatili da volite arhitekturu? Kažemo često "ja to volim", ali šta to treba da znači?​

Arhitekta Ivan Redi:

"Moji su preci, deda, pradeda, bili građevinci. Igrajući se sa nekakvim šiberima iz 19. veka, sa cirklama, taj miris, taj osećaj nekog inžinjerstva se ugradio u mene. Počeo sam 1961. studije u Beogradu na građevini, međutim, shvatio sam da to nisam ja. Napustio sam građevinu i upisao arhitekturu u Nišu.

   

Niški portal: To je bila velika hrabrost?

Arhitekta Ivan Redi o tome koliko je bitno pronaći sebe:

"Da, ali onda čovek sebe nađe"

"Prepoznavanje samog sebe u životu je veoma važno. U svemu što radite potrebno je uvek znati ko ste vi, šta ste vi, šta želite vi. Slepo sleđenje nekakvih javnih mišljenja ili porodičnih mišljenja je kontraproduktivno. Najlepše što čovek može da doživi je sloboda da može da donosi odluke.

Ja sam kod svojih roditelja imao punu podršku. Oni to nisu tretirali kao izgubljene godine i to se pokazalo ispravnim. Ja sam arhitekturu doživeo kao nešto najlepše što čoveku može da se desi, tako da sam jedan od retkih, na našim prostorima, evo biće 50 godina kako se bavim arhitekturom i onim što volim. Arhitektura nije za mene bila posao. Ona je za mene bila ljubav, ljubav shvaćena kao davanje. Često to svoje razmišljanje o ljubavi prenosim dalje, odnosno kazujem glasno da je ljubav samo kad nešto date. Ja sam arhitekturi davao nesebično celog sebe, po svim parametrima.

Kažemo često „ja to volim“, ali tek kad date možete da kažete da nešto volite.

Evo jednog primera: često kaže neko „ja volim da jedem ribu. Volim ribu“, ali ne, ti ne voliš ribu, ti voliš sebe. Kad bi voleo ribu ti bi je nahranio, promenio vodu, a kad je upecaš, očistiš, ispečeš i pojedeš, ti u stvari voliš sebe.

To je ta misao: da bi za nešto mogli da kažemo da volimo, moramo da damo i to znači tek tada da to volimo. Međutim, ta ljubav jednom počne da se vraća vama, nekim gestom, nekim činom.

To se odnosi i na arhitekturu, u mom životu, a i na druge stvari u mom životu, koliko sam se ja njima davao, toliko su oni meni vraćali."

 

Intervju, deo 2.
"Ljubav je samo kad nešto date i treba biti shvaćena samo kao davanje"
Niški portal, Jelena Đorđević
Niš, Letnja pozornica, 06. 04. 2017.
Komentari
0
Pošalji komentar
9w7 oTc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: