Badnje veče treba da nas podseti na nešto. Poslužuje se i posebna hrana (RECEPT ZA NAJBOLJI PREBRANAC)

Izvor: Niški portal | 05-Jan-2019 | 23:29
Badnje veče treba da podseti koliko je važna porodica i harmonični odnosi u njoj. Podsetnik je i na predke kojima mnogo dugujemo.
Na Badnje veče se okuplja porodica, jede se određena hrana koja simbolizuje nešto i ponešto ne bi trebalo da izostane sa trpeze te večeri.
Etnolozi ističu važnost tradicionalne trpeze na ovaj dan.
Priprema se  posni pasulj, kiseli kupus ili posne sarme, pita od oraha i ribe, urme, smokve…
Peče se tikva, a med bi trebalo da bude sastavni deo koji se jede sa orasima, a nakon toga čuva kao lek.
Simbolika pasulja je u tome što se veruje da on bio omiljena hrana pokojnih duša.
Na Badnje veče se, dakle, uspostavlja simbolička veza sa našim precima preko hrane koju poslužimo tada.
Riba ima ritualno značenje, čije poreklo nije tako poznato, ali koje je u srednjem veku bilo povezano sa simbolom Isusa Hrista.
Simbolike ima i u piću. Greje se rakija I pije vino.
Vino simbolizuje krv, a ovaj običaj je vrlo jasan, posebno ako se doda činjenica da vino sa stola ne sme da se prospe.
Tokom jela niko ne ustaje sa stola. Ukućani se čekaju, i važno je da u tom periodu porodica bude na okupu.
Tako je Badnje veče, kao što smo rekli, podsetnik koliko je važna porodica i sloga.
 
 
 

Recept za najbolji prebranac

Potrebno je:

400-500 g pasulja tetovca (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)
300-600 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)
300 g praziluka, isečenog na kolutiće
2 čena sitno isečenog belog luka
1 glavica sitno isečenog luka
2 kašičice ljute tucane paprike
1 kašičica slatke aleve paprike
so i sveže mleveni crni biber
1,5 dl maslinovog ulja
2-3 lista lorbera
 
 
Način pripreme:
 
1. Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.
 
2. Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.
 
Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.
 
Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.
 
3. Rernu zagrejati na 200°C
 
U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen po dužini, a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk i sačekati da zamiriše. Skloniti sa ringle.
 
Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.
 
4. Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem. Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lorber i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.
Komentari
0
Pošalji komentar
c2h AJG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: