Badnji dan - vreme za porodično okupljanje

Izvor: Niški portal | 06-Jan-2017 | 08:03

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Badnji dan, vreme kada se uoči Božića cela porodica okuplja za posnom trpezom.

U pravoslavnim hramovima služiće se liturgije, dok se širom Srbije organizuje paljenje badnjaka i lomljenje božićne česnice. Badnji dan je poslednji dan posta pred najradosniji hrišćanski praznik Božić, kojim se slavi rođenje Isusa Hrista.

Različiti običaji vezuju se za dane koji prethode Božiću i za sam praznik, a najrašireniji je unošenje badnjaka u kuću i njegovo paljenje na Badnje veče u porti crkve. Po badnjak, najčešće hrastovu granu, nekada se išlo veoma rano ujutru, u šumu. U današnje vreme badnjak se kupuje i sastoji se od slame i nekoliko hrastovih grančica, vezanih crvenom vrpcom. Unošenje badnjaka u kuću simbolizuje dolazak sreće, zdravlja i napretka.

Običaji koji prate božićne praznike imaju pagansko poreklo, koje je crkva pokušala da učini hrišćanskim i da im svoje obeležje. Unošenje i paljenje badnjaka održalo se do današnjih dana i prilagođeno je životu u gradu, a pored njega, veoma je često da se mesi i lomi česnica. Ona se lomi na onoliko delova koliko u domu ima ukućana, a veruje se da će onog koji u svom komadu pronađe novčić cele godine pratiti sreća.

Božić treba da predstavlja rađanje i novi početak i obeležava se u krugu porodice. Međutim prva osoba koja uđe u kuću smatra se vrlo važnom. U pitanju je položajnik koji treba da donese sreću ukućanima i celom domaćinstvu u godini koja je pred njima. Na taj dan ljudi se pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“. 

Komentari
0
Pošalji komentar
BN6 IpG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: