Bez mame nigde

Izvor: Niški portal | 10-Mar-2017 | 12:43

Šta činimo svom detetu ako smo “tu” na svaki njegov pokret, problemčić i zahtev?

Naše je, volimo ga, ali nije ljubav “skakanje” na njegov pokret i ispunjavanje svakog hira. Nije dokaz roditeljske ljubavi odrađivanje poslova umesto deteta, da se ne muči, da se slučajno ne povredi, da mu se ugodi…

  

Ranko Rajović kaže:

Kako preterano pomaganje može da bude štetno? I zašto to roditelji rade? Možda da zaštite dete? Ili udovoljavanjem stvaraju zavisan odnos i više vezuju dete za sebe. To nije prirodno, nije u skladu sa biologijom i pogrešno se tumači kao ljubav i briga.

Poznate su vam situacije gde u razgovoru sa svojim sagovornikom, najčešće je to sagovornica, majka, ne možete da sastavite rečenicu u razgovoru, a da ona ne pogleda za svojim detetom ili da vam ono hvatajući je za noge, glavu, ruke neprikosnoveno pokazuje ko je glavni ovde. Prekida vas dete, prekida vas majka i ne slušajući šta govorite jer je ona majka i ona voli svoje dete kao niko pre nje i posle… A dete nije beba više, ima četiri, pet, pa i više godina, ali bez mame nigde i mama da reši i mama da dođe i mama će…

   

Ranko Rajović kaže:

Što je pokret kompleksniji, veće regije mozga se aktiviraju, od kojih su mnoge, između ostalog odgovorne i za kognitivne sposobnosti. Zato je neophodno omogućiti detetu što više kretanja, a posebno aktivnosti u kojima će razmišljati o tome kako da savlada prepreku i reši problem, da li da krene na ovu ili onu stranu, da li da se provuče ispod stolice ili da je zaobiđe.

Roditelji moraju da shvate da prezaštićivanje nije dobro za biološki razvoj deteta. Zato roditelji i jesu prvi i najvažniji učitelji i treneri, tako da ukupni razvoj i IQ deteta jeste briga roditelja. A prezaštićivanjem i rečenicom “neka, ja ću to umesto tebe” odmažemo i sebi i deci.

Kao rezultat svega priloženog imamo dete koje se plaši okoline, prestrašeno reaguje na najnormalnije pojave u kolektivu, plačljivo je, nepoverljivo prema okolini i neosposobljeno da se izbori sa raznim situacijama i problemima svog uzrasta ili učiteljica nije dovoljno dobra.

Ranko Rajović, lekar specijalista, rođen 1964. godine, osnivač MENSE Jugoslavije (danas Srbije) i odseka za darovite NTC (Nikola Tesla centar), član Borda direktora svetske MENSE i predsednik Komiteta svetske MENSE za darovitu decu. Živi i radi u Novom Sadu, oženjen, otac četvoro dece.

Niški portal je koristeći navedene citate iz Rajovićevih tekstova i izjava, pisao o problemima sa kojima se susreću roditelji svakodnevno.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
eff eCW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: