Boza, stari napitak poslastičara i gde ga u Nišu možete popiti?

Izvor: Niški portal | 25-Mar-2017 | 15:04

Boza je stari osvežavajući napitak koji je bio simbol poslastičara nekad. Ona je orijentalni, vekovima unazad poznat napitak, kako nama, tako i mnogim narodima iz okruženja. Obiluje vitaminom B, belančevinama i organskim kiselinama i kao takav se preporučivao trudnicama, dojiljama, pa i deci, starijima i sportistima.

  

Boza je prijatnog mirisa i ukusa koji potiču od produkata fermentacije, mlečne kiseline, ugljendioksida i minimalne količine etanola, a zbog svoje hranljive vrednosti je veoma cenjena od strane nutricionista.

Bitno je da se ona proizvede tradicionalnim postupkom prirodne fermentacije. Prirodna fermentacija je duži postupak koji proizvođači svesno izbegavaju danas i veštačkim aromama dobijaju identičan ukus. Glavni sastojci su kukuruzno brašno, voda, šećer i kvasac.

Gde u Nišu možete popiti bozu?

Niški portal je malo istraživao i saznao da je ne samo možete popiti tamo za 50 dinara/ 0,2 l i 100 dinara/ 0,5 l , nego možete kupiti 1,5 l za 150 dinara. U poslastičari dobijete i flašu u koju vam natoče bozu.

Možete, dakle, poručiti čašu boze sa kuglom sladoleda od vanile. Preporučujemo kao osveženje i energetski napitak.

A gde? Obično je imaju one starije poslastičare u Nišu, „Pelivan“ na Trgu kralja Milana, „Palma“ u Voždovoj kod Banker televizije, „Emona“ u Svetozara Markovića...

    

Prija kad naiđu topli dani.

Recept za pripremu domaće boze koji smo odabrali za vas, možete pogledati u našoj stalnoj rubrici

Recepti-Provereni na Niškom portalu, a evo i linka, BOZA.

 

Boza kod raznih naroda:

Turska

U Turskoj se Boza služi sa cimetom i prženom leblebijom, a uglavnom se konzumira u zimskim mesecima. U Osmanskom Carstvu se Boza davala vojsci jer se znalo da je bogata ugljenoohidratima i vitaminima. Najpoznatija kompanija koja u Turskoj proizvodi Bozu je Vefa.

Albanija

Boza se u Albaniji pravi od kukuruza, pšeničnog brašna, šećera i vode, slatko kiselog je ukusa i ima dugu tradiciju pravljenja i konzumiranja. Za razliku od nekih zemalja gde se boza pije zimi, u Albaniji se ovo piće pije tokom leta. Najpoznatija kompanija koja bozu proizvodi u Albaniji se zove Pacara. Uglavnom se proizvodi i prodaje u severnom delu Albanije, a možete je pronaći uglavnom u prodavnicama bombona i sladoleda u glavnom gradu Albanije Tirani.

Bugarska

U Bugarskoj je ispijanje boze deo tradicionalnog “Banitsa s Boža” doručka. Većina marki boze u Bugarskoj su zaslađene veštačkim zaslađivačima. Boza dobrog kvaliteta je zaslađena sirovim šećerom od šećerne trske i ima odličan ukus. Ranije se ovo piće nije zaslađivalo, sada zbog veštačkog zaslađivanja ima duži rok trajanja.

Makedonija

U Makedoniji boza je bistrija, a ukus slađi. Najpoznatija boza u Makedoniji je “Apche”, osnovana od strane Ismana Kadrija 1934. godine. Mušterije ovu bozu u šali zovu “pilule”, tvrdeći da je boza Ismana Kadrija lek za sve bolesti. Osim etničkih Albanaca, tradicija ispijanja boze je popularna i među etničkim Makedoncima.

Rumunija

Turska boza pod nazivom “Braga” se prodavala u Bukureštu još davne 1880. godine. Ovo piće je u Rumuniji tamnije i gušće nego u Makedoniji. Braga se pravi od suvog kvasa, hmelja i šećera. Pripremljeni materijal se meša sa šećernim sirupom, a zatim ga fermentišu sa više hmelja. Braga je neprozirna tečnost, bež ili svetlo smeđe boje, a pomalo podseća ukusom na pivo. Pripremljena boza može stajati pet dana na temperaturi do 20 stepeni.

Srbija

U Srbiji se boza proizvodi i prodaje u poslastičarnicama orijentalnog tipa kao i nekim prodavnicama zdrave hrane. Obično se pravi od vode, pšeničnog brašna, kukuruznog brašna, kvasca i šećera.

Kirgistan

U Kirgistanu se boza pravi od pojednih sorti pšenice, a prodaje se po sporednim ulicama gradova tokom letnjih meseci. Najpoznatija marka je “Shoro”. Zanimljivo je da se u ovoj zemlji boza meša sa Kefirom, nešto je svetlije boje i oštrijeg ukusa.

Amerika

U Americi se u komercijalne svrhe boza počela proizvoditi tek u januaru 2009. godine pod nazivom Skokie.

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
a4k YZo
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: