Boza i recept star vek i po

Izvor: Niški portal | 25-Mar-2017 | 13:50
Potrebno je:
5 l vode
500 g kukuruznog brašna
500 g šećera (400g, može manje slađe :-))
20 g svežeg kvasca
 
Postupak pravljenja: 
Recept pred vama star je "samo" vek i po.
Po njemu, potrebno je kukuruzno brašno staviti u mlaku vode i ostaviti da odstoji desetak sati,  ili celu noć. Onda lonac sa brašnom i vodom staviti na laganu vatru i ostaviti da krčka tri sata, pa skloniti sa šporeta da se tečnost ohladi...
U međuvremenu 20 grama kvasca staviti u mlaku vodu da se rastopi, a onda u prokuvano ohlađeno kukuruzno brašno. Dobro promešati i ostaviti sve da stoji još desetak sati.

Posle toga kroz gustu gazu procediti bozu, zasladiti je sa 500g šećera (po ukusu dodati i više ili smanjiti ).
Sipati u boce, ali ne zatvarati ih da ne bi bilo 'bombardovanja' u frižideru, budući da flaše u protivnom mogu da puknu zbog vrenja koje se neprestano odigrava.
 
    
  foto: http://www.foodandwine.hu
 
Članak o bozi možete pročitati na našem Niškom portalu klikom na LINK.
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
OKt yyq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: