Čekajući Novu godinu, Momo Kapor

Izvor: Niški portal | 17-Dec-2016 | 23:44
 
"Od kako znamo za sebe čekamo. Neutešno smo čekali devojke koje nisu dolazile, novac i slavu, vozove i godišnja doba što su kasnila.
 
Najbolje je kad je bilo najgore. Čovek je imao šta da čeka...

Čekali smo da se pojavi Božić Bata iz emigracije i zameni Deda Mraza, a badnjaci iz šume jelke koje su za vreme okupacije sarađivale sa okupatorom po gradovima (zvale su se krisbaun).

Čekali smo da prestanu hapsiti šefove sala i konobare koji bi imali hrabrosti da ugase na trenutak svetla u kafani za pravoslavnu novu godinu tačno u ponoć. I šta? Više ih niko ne zatvara, a srpska nova godina postala je isto tako dosadna i zvanična, kao i ona državna. Bilo je mnogo lepše kad smo je slavili krišom, polutajno, hajdučki iz potaje. Sada je postala zvanična, kao dosadan brak.
A, što je najgore, umesto nama da plate što je čekamo i što se davimo kravatama i ubijamo preglasnom muzikom, mi sami plaćamo za taj kuluk! Ipak, nekako mi žao stare godine. Nije bila Bog zna šta, nikakvo posebno čudo od lepote, ali ipak smo živeli sa njom trista šezdeset pet dana i noći, delili postelju, i ujutru pili kafu i čitali novine: ipak nas je hranila, prala, peglala i negovala, lečila od mamurluka, stareći iz dana u dan na naše oči. A i sami znamo kako je teško živeti sa nama!

I šta sad? Zamenjujemo je mlađom i lepšom, kao da i ona neće ostariti. To joj je, znači, hvala što je potrošila toliko vremena na nas. Još nisam čuo da se stara godina udala u nekoj srećnijoj zemlji za neke bolje od nas.

Gde ću da čekam novu godinu? Nigde.

Neka malo čeka ona mene. Možda i dođem."
 
 
 
Evo i nekih najlepših citata Mome Kapora:
 
"Osmehneš li se deci, ona uzvrate osmehom. Osmehneš li se nekom odraslom, on se pita zašto se ovaj smeje?"
"Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima."
"Čovek može da nađe koliko god prijatelja sa kojima će da priča,ali je malo onih sa kojima će da ćuti."
Komentari
0
Pošalji komentar
QCK HrY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: