Centar za nenasilnu akciju sa prijateljima položiće cveće na spomen obeležja stradalima 1991-1999. u Nišu

Izvor: Niški portal | 01-Apr-2019 | 21:48
Zajednička poseta i polaganje cveća neformalne grupe ratnih veterana-mirovnih aktivista iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije BiH), na spomen-obeležja stradalim građanima i građankama Niša, civilima i vojnicima, iz perioda 1991-1999
 
Niš, 4. april 2019. godine
 
Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa kancelarijama u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posete grupe ratnih veterana iz  Srbije, Hrvatske i BiH mestima stradanja civila i vojnika tokom poslednjeg rata.
 
Ovaj put u saradnji sa našim prijateljima i saradnicima iz Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Niša i Humanitarne organizacije „Graditelji mira“ iz Kruševca, nameravamo posetiti Grad Niš. Ovom idejom želimo pokazati da su bivši borci društvena grupacija koja poseduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom ojačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.
 
Namera je da se 4. aprila 2019. godine poklone žrtvama i polože cveće na spomen-obeležja stradalim građanima i građankama Niša, civilima i vojnicima, iz perioda 1991-1999. Takođe, tokom boravka će obići i Spomen sobu Vojske Srbije i kulturno-istorijske znamenitosti Grada Niša.
 
 
Verujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmerene ka obeležavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji poverenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja. Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH: u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/ Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica; u Srbiji: u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca; te u Hrvatskoj: u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.  
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
Yjt 6rI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: