Cicvara

Izvor: Niški portal | 21-Mar-2017 | 12:55
CICVARA
Tradicionalno jelo koje je decenijama unazad zaboravljeno. Pogodno je za doručak,ali se može spremati i u toku dana. 
Dobra cicvara se sprema jednostavno, ali je potrebno dosta truda i dobrih namirnica da bi ispala dobra. Zdravo je,kalorično i ukusno jelo, napravljeno od kvalitetnih mlečnih proizvoda i integralnog brašna, a najosnovniji sastojci su mleko, sir i brašno, uz dodatak kajmaka.
 
 
 
Potrebno je:
1/2 kg sira, polutvrdog, masnog ili polumasnog
2 dl vode
2 dl mleka
200 g kajmaka,starog,masnog
brašno po potrebi, integralno ili obično
so
 
    
 
U šerpu staviti vodu i mleko i ostaviti da se greje. Dodati u sve to izmrvljen sir koji bi trebalo da bude stari ovčiji ili kozji sir kako bi se osetio pravi ukus prave cicvare.
Kad masa počne da ključa, uz neprestano mešanje, dodavati brašno i nastaviti sa mešanjem dok se masa ne izjednači. Nakon toga dodati kajmak i nastaviti sa mešanjem narednih 10 minuta.
Posoliti ako je potrebno jer može da bude da ne treba jer je star sir obično dovoljno slan. 
Cicvara je gotova kada se dobije rastegljiva masa, a mlečna masnoća ispliva na površinu.
Kad je gotovo, cicvaru preliti kiselim mlekom i posuti seckanim peršunom ili nekim drugim začinskim biljem.
Idealno jelo za decu i sportiste ili za one koji rade fizički naporan posao. Nekada je bila praksa da kosači jedu cicvaru zbog naporne kosidbe.
Uz starinsku cicvaru se služe domaće kiselo mleko i prazi-luk
 
Prijatno vam bilo...
Komentari
0
Pošalji komentar
drB a8h
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: