Čuvena ''Tri praseta'' već 20 godina na repertoaru Pozorišta lutaka

Izvor: Niški portal | 11-May-2018 | 14:39

U nedelju, 13. maja u 11:30, čuvena tri praseta će, kao i nekoliko stotina puta do sada, naćiće se na sceni Pozorišta lutaka.

Stihove ''Takvi smo mi - neuništivi'', čuvena tri praseta Mucko, Bucko i Gucko, pevaju već 20 godina na sceni Pozorišta lutaka. Priča o drugarstvu, ljubavi i zajedništvu, aktuelna je danas kao i nekada.

Prvi put su ''Tri praseta'' zaigrala na sceni Pozorišta lutaka 1982. godine, u režiji Borislava Mrkšića, a 1988. godine rimejk, koji je na repertoaru, postavio je Zoran Lozančić.

U monografiji Pozorišta lutaka „Čarobnjaci iz Niša“, autor Slobodan Krstić napisao je: „Nakon ponovnog stavljanja na repertoar ove Andersenove bajke, mnogi su bili skloni verovanju da će rimejk predstave, koja se više od deceniju igra u ovoj kući, biti na dobrom standardnom nivou i ništa više. Svi koji su tako mislili, grdno su se prevarili, jer je Zoran Lozančić publici priuštio vrhunsko zadovoljstvo. „Tri paseta“ su, u stvari, visoko estetizovana predstava, pre svega zahvaljujući jasnom, preciznom, nekonvencionalnom rediteljskom rukopisu, ali isto tako, i zbog sjajne scenografije, prekrasnih lutaka, kostima, mudrih i raspevanih songova i muzike, koja nije potpora, već neizostavni deo predstave.“

Scenografiju je radio Nenad Živadinović, lutke Boris Čerškov, kostime Aleksandar Pavičević, muziku Borivoje Mladenović, a tekstove sonogova Božidar Milivojević. Uloge tumače Svetlana Ceca Mihajlović, Tatjana Milenković, Slobodan Miljković i Dejan Gocić, kojije zamenio kolegu Ivana Đorđevića.

''Predstava ''Tri praseta'' otvorila je vrata mnogih revijalnih i takmičarskih festivala u zemlji i inostranstvu i osvojila 6 nagrada, od čega dve za scenografiju, tri glumačke i jednu za specijalne efekte. A songove o Mucku, Gucku i Bucku uvek pevaju zajedno i glumci i deca i roditelji'', podsećaju iz Pozorišta lutaka.

 „Mi smo jaki, mi smo čvrsti,

Jer smo složni kao prsti.

Jedan za sve, za jednog svi

Takvi smo mi - neuništivi.“

Komentari
0
Pošalji komentar
zmq vun
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: