DOBILA DOZVOLU ZA LETENJE PRE PUNOLETSTVA: Nikolina (17) najmlađi pilot u istoriji Srbije!

Izvor: Informer | 10-Feb-2019 | 22:36

Kikinđanka Nikolina Adamov (17) od malih nogu obožava avione, već sa 16 je imala prvi samostalni let, a prošlog oktobra postala je najmlađa osoba u Srbiji sa pilotskom dozvolom * San mi je da upravljam velikim putničkim avionima, kaže Nikolina.

Pixabay

Kikinđanka Nikolina Adamov (17) najmlađi je pilot u istoriji srpskog vazduhoplovstva! Ona je prošlog oktobra, sa tek navršenih 17, dobila pilotsku dozvolu za upravljanje sportskim avionom, što nikada nikome nije uspelo u tim godinama.

Nikolina, koja je ljubav prema avionima nasledila od oca Nike, prvi samostalni let imala je već sa 16 godina, a san joj je da jednog dana upravlja velikom putničkom letelicom na komercijalnim linijama.

Letački trikovi

Ova samo naizgled obična devojka kaže da je još u osnovnoj školi znala da će biti pilot.

- Tata Nika je pilot skoro 30 godina. On je i meni i mlađoj sestri Maji (14) preneo ljubav prema avionima. Još kao deca sedele smo s njim u kabini i letele, a u meni se u jednom momentu probudila želja da i sama postanem pilot. Gledala sam tatu, dosta vremena sam provodila sa njim na aerodromu i polako ulazila u tajne ove veštine. Odavno znam sve delove aviona i letačke trikove, jer se u našoj kući često o tome razgovaralo. Čitala sam i o drugim ženama pilotima, posmatrala ih kako lete, ozbiljno se pripremala za svoj budući poziv - kaže nam Nikolina.

Prvi samostalni let imala je u oktobru 2017. godine u krugu kikindskog aerodroma.

- Taj moj prvi kratki let podrazumevao je proceduru kroz koju se uči poletanje, sletanje i osnovna komunikacija. Tako je sve počelo... Malo-pomalo, godinu dana posle toga, uz dosta učenja i vežbe, dogurala sam do međunarodne PPL dozvole za jednomotorne avione. Odslušala sam više od 150 časova u svojoj srednjoj školi i savladala devet različitih vazduhoplovnih predmeta pre završnog ispita, koji je podrazumevao let od Kikinde do Novog Sada i nazad. Bilo je to teško i zahtevno, ali za mene neverovatno iskustvo. Posle toga sam najduže upravljala avionom do Valjeva i taj let je trajao tri sata - priča Nikolina.

Učenica je treće godine Vazduhoplovne akademije u Beogradu, ali ne planira da bude avio-tehničar, za šta se zvanično školuje, nego pilot.

- Meni je pilotiranje avionom kao dobar dan, adrenalin proradi, jeste neobično, odlučuješ i odgovaraš za svoj život, moraš da se snalaziš, primenjuješ stečeno znanje. Imam osećaj da je teže voziti kola, drugim ljudima je to neshvatljivo, ali to je tako. Nikad nisam sela za volan automobila, tek treba da krenem na časove vožnje, ali zato sam u avionu svoja na svome - kaže oduševljeno ova neobična devojka.

Podrška roditelja

San joj je da jednog dana bude pilot u velikim putničkim avionima na komercijalnim letovima, a u tome je podržavaju i roditelji.

- Svesni su koliko volim avione i uz mene su. Jedno se mama plaši kada sama uđem u kokpit. Prilikom mog prvog samostalnog leta, niko nije smeo da joj kaže da ću sama upravljati avionom. Tek kada je sve bilo gotovo, rekli su joj šta sam uradila - objašnjava Nikolina.

Drugari se plaše za nju

Nikolina u Vazduhoplovnoj akademiji ide u razred sa 23 dečaka i tri devojke, a jedina od njih ima pilotsku dozvolu.

- Oni mi kažu da ih je strah i kada mene gledaju kako letim, a ne smeju ni da zamisle kako bi njima bilo da su na mom mestu. Za letenje je potrebno imati petlju, ali s vremenom se čovek navikne, pa pređe u rutinu - bez lažne skromnosti objašnjava Nikolina.

Komentari
0
Pošalji komentar
4Qv mya
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: