Da li znate šta se u narodu naziva „veselom mašinom“, a kako se zove zaista?

Izvor: eKapija i Niški portal | 24-Jan-2017 | 14:24

  Foto: cekusarpad.com

Prvi patent registrovan u Srbiji nije delo ni Nikole Tesle, ni Mihajla Pupina, ni Milutina Milankovića niti bilo kog drugog velikana i svetski cenjenog imena srpske i svetske nauke, već novosadskog kazandžije i pronalazača Milana T. Jovanovića.

Ni "Komutator za električne dinamo mašine" ni naizmenična struja ni generator ni transformator ni indukcioni motor, ni čamac na daljiansko navođenje, već - kazanče za pečenje rakije ili popularno se i naziva “vesela mašina”.

Možda bi Tesla ili Pupin i prijavili nešto prvi u Srbiji, ali nisu imali gde.

Trebalo je prođe dosta vremena da bi postojala i ta solucija, jer je tek 15. novembra 1920, Aleksandar Karađorđević, naslednik prestola, propisao Uredbu o zaštiti industrijske svojine, kojom se ustanovljava Uprava za zaštitu industrijske svojine kao samostalno državno nadleštvo (pod ministrom trgovine i industrije).

Prvi patent registrovan je u Upravi 1921, a reč je o "uređaju kazana za pečenje rakije", pronalazača Milana T. Jovanovića, kazandžije iz Novog Sada.

Pronalazač je uređaj opisao kao "kazan za pečenje rakije, čiji se kazan za pečenje jednostavno vadi iz postolja pomoću poluge, pa je tako u velikoj meri olakšano pražnjenje kazana. Inače, sam kazan radi po poznatom postupku s nizom lopatica za mešanje, koje se mogu lako izvući preko zupčanika i ponovo vratiti, gde su ti nizovi lopatica povezani preko klinova koji se lako uguraju i vade".

Uz veliki naklon i poštovanje prema pronalazaču Milanu T.Jovanoviću koji je konstruisao jedinstven izum i mašinu za pečenje rakije, ipak se pitamo da li su Tesla, Pupin, Milanković, morali da stvaraju tako velike stvari, tamo negde? Da li je tamo daleko bilo bolje, a jeste očigledno.

Međutim, mi imamo „veselu mašinu“ uz koju najbolje zaboravljamo sve, pa i to.

Komentari
0
Pošalji komentar
il7 ikm
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: