"Da uvek bude slobodnog mesta" - JKP PARKING SERVIS NIŠ

Izvor: Niški portal | 03-Jan-2019 | 00:06

Novogodišnji intervju sa direktorom JKP "PARKING SERVIS" NIŠ Dejanom Dimitrijevićem

JKP “Parking servis“-Niš privodi kraju jedanaestu godinu od uvođenja vremenski ograničenog režima parkiranja. Misija je i danas ista - Da uvek bude slobodnog mesta

Kraj godine je vreme kada se sumiraju rezultati rada, porede planovi i realizacija istih, pa ćemo se i mi osvrnuti na značajnije projekte i uspehe u 2018. godini.

U 2018. godini imali smo povećanje prosečnog mesečnog broja SMS karata za oko 5% u odnosu na prosek istih u 2017. godini, što je i te kako značajno, posebno ako se ima u vidu da nije bilo povećanja kapaciteta na opštim parkiralištima. Takođe, svakog dana prosečno se izda oko 250 dnevnih karata korisnicima koji su načinili prekršaj. 

Sa druge strane, realizacija naplate dnevnih karata beleži rast čemu je, između ostalog, doprinela mogućnost plaćanja dnevnih karata putem slanja SMS poruke. Poređenja radi, procenat naplate dnevnih karata u gradovima u Srbiji u 2017. godini se kreće od 20 do 60%, dok je u Nišu 80%. Sve ovo pokazuje da su mere koje su sprovedene od uvođenja sistema u Nišu dale pozitivne rezultate i da su uticale na menjanje svesti korisnika i prihvatanja režima i definisanih mera. 

U poslovnoj 2018. godini započet je, i završen veliki projekat kakav je prva javna garaža u Nišu. Garaža “Goran Ostojić” nudi korisnicima 70 parking mesta, od kojih četiri za osobe sa invaliditetom.
Za 2019. planirana je izgradnja garaže na Sinđelićevom trgu koja će uvećati postojeće kapacitete na ovom parkiralištu za 70% i tako uticati na smanjenje gužve u užem centru grada.

Parking servis u okviru dnevnih aktivnosti, a po nalogu saobraćajne policije i komunalne inspekcije, uklanja nepropisno parkirana vozila sa prioritetnih lokacija na kojima ova vozila usporavaju ili onemogućavaju normalan protok saobraćaja. 

Broj uklonjenih vozila je 1-2 %o od SMS parking karata, što je zanemarljiv broj posebno kada se ima u vidu da se radi o vozilima parkiranim na raskrsnicama, pešačkim prelazima, prilazima školama, vrtićima, bolnicama, trotoarima, a koja i te kako ugrožavaju bezbednost pešaka i svih učesnika u saobraćaju. Zbog tako parkiranih vozila, pešaci su često prinuđeni da umesto trotoarom hodaju kolovozom, i u velikom broju slučajeva bivaju teško uočljivi, pa vozači ne mogu blagovremeno da zaustave svoja vozila. Tada dolazi do nezgoda. 

SIGNALIZACIJA I JAVNO OSVETLjENjE

Kada je reč o signalizaciji i javnom osvetljenju navešćemo neke od radova koji su bitno uticali na kvalitet života naših sugrađana:

Osvetljenje u Livadskoj ulici

Rešili smo višedecenijski problem meštana Livadske ulice koja je imala je svega jednu svetiljku na početku. O tome da je jedna svetiljka bila i više nego nedovoljna govori činjenica da ih sada u ovoj ulici ima osam.
Svetiljka na početku ulice je kompletno reparirana, postavljena su tri dodatna stuba povezana SKS kablom i sedam novih svetiljki. 

Proširenje mreže u Gornjem Međurovu

Gornje Međurovo dobilo je sedam novih svetiljki u dužini od 350 metara. Ovim proširenjem obuhvaćeno je celo selo, od prve kuće, što će doprineti većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i meštana koji žive u Gornjem Međurovu.

Pored toga, u Donjem Međurovu su radi veće bezbednosti dece i svih učesnika u saobraćaju u zoni škole postavljena dva prinudna usporivača brzine, odnosno ležeći policajci.

Horizontalna signalizacija

Prioritet u našem radu jeste podizanje nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno onih najmlađih. Tokom leta radilo se na poboljšanju vidljivosti horizontalne signalizacije u zonama škola. U zavisnosti od podloge, ovi delovi kolovoza obeležavani su ili debeloslojnom hladnom plastikom ili belom bojom.

BUS stajališta na frekventnim saobraćajnicama su ove godine po prvi put obeležena debeloslojnom hladnom plastikom žute boje. Trudićemo se da u narednom periodu stajališta gde je veliki intenzitet saobraćaja obeležimo plastikom, kako bi vidljivost trajala što duže. 

U 2018. postavljeno je preko 150 metara prinudnih usporivača brzina, a radilo se po nalogu Upravljača puta na montaži i saniranju pešačkih ograda, saobraćajnih ogledala, saobraćajnih znakova, mostovskih ograda itd. 

Takođe, grad Niš je ove godine dobio nove, savremene P profile za parkiranje bicikala i mopeda kod Tvrđave. Kvalitetniji su od prethodnih, ne oštećuju bicikle ili mopede i mnogo je lakše parkirati ih. 

U toku godine preduzeće je resertifikovano za ISO standarde (27001 i 9001).

Iz svega iznetog zaključuje se da JKP ”Parking servis”- Niš vodi jednu ambicioznu, odgovornu politiku i sprovodi sve mere u cilju uvođenja komunalnog reda.

Komentari
0
Pošalji komentar
rww qbk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: