Danas je Sretenje Gospodnje

Izvor: Niški portal | 15-Feb-2017 | 09:34

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sretenje Gospodnje. Na današnji dan Bogorodica je prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije, koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac, slavi se uvek četrdesetog dana po Božiću.

Prema kanonu Srpske pavoslavne crkve, ovaj praznik je svrstan u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke.

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti.

Komentari
0
Pošalji komentar
961 OCt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: