Danas je Sveti Haralampije

Izvor: Niški portal | 23-Feb-2017 | 09:00

Sveti Haralampije, kome je posvećen današnji praznik, smatra se jednim od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva. Veruje se da je imao velike isceliteljske moći.

Sveštenomučenik Haralampije je bio episkop u Magneziji koji je prema predanju u dubokoj starosti pretrpeo strašne muke u ime Hrista i umro u 113 godini života. Naime, kada je nastao strašan progon hrišćana u vreme cara Septimija Severa, Sveti Haralampije nije želeo da se krije već je sačekao mučitelje i dopustio da ga zarobe. Pretrpeo je strašne muke.

Snaga vere Svetog Haralampija mnoge neznabožce je pokolebala i preobratila u hrišćanstvo uključujući i samu carevu ćerku Galinu. Prema predanju, nakon mučenja, Haralampija su izveli na gubilište. U trenutku smrti mudri starac je oprostio svojim mučiteljima i zamolio Boga za sve zdravlje i duševno spasenje svih ljudi. Priča kaže da je umro pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Njegovo telo uzela je princeza Galina i časno ga je sahranila.

Praznik Svetog Haralampija danas se slavi kao krsna slava. Veruje se da je ovaj mudri svetitelj imao isceliteljske moći, pa u nekim krajevima Srbije majke danas obavezno vode decu u crkvu kako bi mu se pomolili za zdravlje. Veruje se da je imao isceliteljske moći i zbog toga žene vode decu u crkvu da se pomole za zdravlje. Za ovog sveca vezano je još jedno interesantno verovanje – stari kažu da će dete koje na ovaj dan izgubi svoj prvi zub ili mu nikne novi, celog života biti srećno i pod zaštitom Svetog Haralampija.

Komentari
0
Pošalji komentar
ACv ggP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: