Danas odlaze prvi prekobrojni radnici iz niškog javnog sektora

Izvor: D.P. | 25-Mar-2016 | 10:30

U kabinetu gradonačelnika Niša zvanično je potvrđena informacija da danas počinje realizacija programa smanjenja broja zaposlenih u niškom javnom sektoru – u Gradskoj upravi i javnim komunalnim preduzećima i gradskim ustanovama. Broj zaposlenih određen je precizno odredbama Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi o maksimalnom broju zaposlenih i ubuduće će se striktno poštovati, a iz „zatečenog stanja“ višak radnika otići će iz javnog sektora u tri faze.


U prvoj fazi iz službi gradske uprave i javnih ustanova i preduzeća u Nišu treba da ode 90 radnika i to su uglavnom oni zaposleni koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak ili su pred penzionisanjem. Već u drugoj fazi taj broj biće znatno veći i iz niškog javnog sektora otići će oko 450 do 500 zaposlenih. Najveći broj prekobrojnih je u komunalnim i gradski preduzećima i ustanovama, gde je prethodnih godina bilo neplanskog, a često i nezakonitog, po nepisanom pravilu partijskog i stranačkog zapošljavanja.
U trećoj fazi program racionalizacije, saznaje se, biće primenjen samo u onim segmentima javnog sektora samo u slučaju da ukupan broj radnika posle otpuštanja u prvoj i drugoj fazi i dalje ne bude odgovarao predviđenom i maksimalnom broju zaposlenih po Zakonu o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.
Grad Niš osnovao je radnu grupu koja će do sredine aprila po predviđenim kriterijumima realizovati prvu fazu programa racionalizacije broja zaposlenih u niškom javnom sektoru i odrediti visinu otpremnine za njih, a završetak druge faze predviđen je do kraja juna ove godine.
U administraciji javnog sektora u Nišu zaposleno je, prema nezvaničnim saznanjima, peko 5.500 službenika.
 

Komentari
0
Pošalji komentar
Tg4 eNN
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: