Darko Laketić: Prvi put u istoriji, u petak sednica Vlade Srbije u Prokuplju

Izvor: Niški portal | 09-Oct-2018 | 14:02

U Prokuplju će 12. oktobra, sa početkom u 10 sati, po prvi put u istoriji grada biti održana sednica Vlade Srbije. Ove sednice do sada su se održavale samo u najvećim gradovima Srbije, rekao je gostujući na televiziji Mostnet narodni poslanik u Skupštini Srbije dr Darko Laketić i dodao da je održavanje ove sednice jedno veliko priznanje za sve ono što je do sada urađeno u Prokuplju i što planira da se uradi u narednom periodu.

Nakon sednice, članovi Vlade će u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića prisustvovati otkrivanju Spomen-parka Drugom pešadijskom puku “Knjaz Mihailo“, poznatom kao Gvozdeni puk kod Železničke stanice.

-Ovo je treći put kako predsednik Vučić u veoma kratkom periodu posećuje Prokuplje, što se do sada nije desilo u istoriji grada, izjavio je Laketić i istakao da se otkrivanjem ovog, kako je napomenuo, najlepšeg spomen-parka u našoj zemlji, obeležava
stogodišnjica oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

Spomen-park prostiraće se na površini od 6.300 kvadratnih metara. U sklopu parka nalaziće se dečije igralište, klupe i česma. Drvored će biti zasađen u najskorije vreme.

-Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću predložiću da u planu poseta školskih ekskurzija uvrsti i posetu ovom parku iz razloga što malo đaka van našeg grada zna kakvi su bili junaci Gvozdenog puka. Poznato je da je to bio najodlikovaniji puk srpske vojske u Prvom svetskom ratu i da su mnogi dali svoje živote za slobodu koju danas imamo, rekao je Laketić.

On je podvukao da su dosadašnjim vrednim, strpljivim i napornim radom i angažovanjem, rukovodstvo lokalne samouprave i građani zaslužili da se jedna sednica Vlade održi u Prokuplju i da je zbog toga zamolio predsednicu Vlade Anu Brnabić da sednicu održi u Prokuplju.

-Ona je to sa zadovoljstvom prihvatila, znajući u kakvoj finansijskoj situaciji i dubiozi se nalazio naš grad pre nekoliko godina, a u kakvoj situaciji se nalazi sada, kaže Laketić.

Na sednici Vlade Srbije doneće se zaključak da se gradu Prokuplju prebaci zemljišta kod fabrike Hisar, koje će postati industrijska zona. Uređenje ove zone radiće se u nekoliko faza, a sredstva za ove namene opredelila je republička Vlada u iznosu od 500 miliona dinara.

Da je grad postao prepoznatljiv kao veliko gradilište, govori podatak da su već dva potencijalna investitora zainteresovana za izgradnju proizvodnih pogona u ovoj zoni.

-Izgradnjom industrijske zone, koja će imati sedam delova, zaposliće se skoro svi radnici koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošnjavanje, ne samo u Prokuplju, nego i u drugim opštinama Topličkog okruga, ističe dr Laketić.

Govoreći o auto-putu, on napominje da sledećeg meseca počinje eksproprijacija zamljišta i da će Prokuplje imati dve petlje, jedna na ulazu u grad, a druga kod Industrijske zone. Sredstva za ovaj put obezbeđena su od Evropske unije i Republike Srbije.

Narodni poslanik je rekao i da se izgradnja zelene pijace kod Poljoprivredne škole odvija planiranom dinamikom i da će prva faza, a reč je o izgradnji i asfaltiranju prilazniog puta i parkirališta, biti završena u najskorije vreme. Vrednost ovih radova iznosi 50 miliona dinara.

Ukupna vrednost projekata zelene pijace u iznosu od 200 miliona dinara obezbedila je Evropske investiciona banka i Ministarstvo privrede.

Laketić je posebno govorio o izmeštanju bolnice u neiskorišćeni prostor Doma zdravlja.

-Zgrade bolnice izgrađene su početkom 20 veka. Vreme je učinilo svoje, tako da je neophodno izmeštanje. Taj proces će trajati četiri do pet godine. Realizacijom ovog projekta, Prokuplje i čitava Toplica dobiće jednu modernu, funkcionalnu i savremeno opremljenu zdravstvenu ustanovu sa stručnim i vrednim kadrom, istakao je on i podvukao da vrednost ovog projekta iznosi 2,5 milijarde dinara.

Da se radi o velikoj cifri govori podatak da su ovolika sredstva vraćena u poslednjih nekoliko godina kao dug rukovodstva lokalne samouprave do polovine 2012. godine.

Govoreći o dobijanju statusa grada, Laketić naglašava da će se usklađivanje akata završiti u najskorije vreme i da će koristi od ove promene imati svi građani.

-Dobijanjem statusa grada, iz Republičkog budžeta priliv sredstava će biti veći od 40 do 45 miliona dinara. Plate zaposlenima u gradskim službama biće veće, a rukovodstvo grada će odlučivati o investitorima, što do sada nije bio slučaj, izjavio je Laketić.

Realizaciom mnogobrojnih projekata, zapošnjavanjem novih radnika standard građana će se podići na veći nivo.

-Zahvalio bih se svim građanima na strpljenju koje su pokazali predhodnih godina. Da je naš grad postao veliko gradilište vidi se na svakom koraku. Prokuplje će u narednom periodu biti ekonomski poznato i lepše mesto za život i rad, zaključio je narodni poslanik u Skupštini Srbije dr Darko Laketić.

Komentari
0
Pošalji komentar
8Zc sIa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: