Direktor KC Niš Zoran Radovanović: Neću stati.Nova ulaganja tek predstoje

Izvor: Niški portal | 22-Mar-2017 | 13:48

18. oktobra 2013. godine počeli su radovi na izgradnji nove zgrade Kliničkog centra Niš. Posle više od tri i po godine radova i velikog prekida od šest meseci zbog pronalaženja adekvatnog rešenja za podizanje temelja, zbog poroznosti zemljišta, objekat je konačno završen. Svečano otvaranje biće ovih dana, dok će postavljanje medicinske opreme i tehnički prijem potrajati još najviše tri meseca.

Izgradnja nove zgrade Kliničkog centra Niš finansira se iz kredita  Evropske investicione banke sa 35 miliona evra. Deo novca izdvojila je i Vlada Republike Srbije- dve milijarde i 200 hiljada dinara, ali za nabavku opreme.   

         

Za Niški portal direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović:
„Za novi objekat kupljeni su novi medicinski aparati. Magnetna rezonanca od 3 Tesla, dva multislajsna skenera od 128 i 64 slajsa, za 16 kompletnih operacionih sala i tri angio sale od kojih jedna sa elektrofiziologijom. Javnom nabavkom koju je raspisalo ministarstvo zdravlja nabavljena su i dva laparoskopska stuba i operativni mikroskopi pa će tako Niš imati sve ono što je trenutno najsavremenije na tržištu medicinske opreme. Montaža će uslediti za 40-tak dana“,
potvrdio je za Niški portal direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.
 
Prijem pacijenata uslediće tek nakon tehničkog prijema zgrade, u zakonskom roku od 60 do 90 dana. Od petka 24. marta u narednih 40 dana biće isporučena kompletna oprema.
 
Za Niški portal direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović:
„Kada se svi rokovi ispoštuju, uključujući i preseljenje početkom leta ove godine, možemo da govorimo i o prvim pacijentima u novoj zgradi. Kompletno se sele i zgrade hirurgije, zgrade interne medicine i Neurologije. Danom preseljenja smatraće se onaj, kada svi pacijenti sa patologije koju pokrivaju lekari i sestre iz ovih grana medicine bidu upućeni na lečenje u novi objekat“, dodao je on.

Osnovna koncepcija novog objekta je da je po svim svetskim pravilima pacijent u centru dešavanja što omogućava novi KC. Tako će od samog ulaza svi oni koji treba da budu u konsultativnom timu biti uz sve dijagnostičke aparate na istom nivou. U slučaju nužde za 15 minuta pacijent se može naći u operacionoj sali urgentne medicine ili u angio sali kardiologije ili u sobi intenzivne nege neurologije.

Za Niški portal direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović:
„Ovo je veliki korak za srpsko zdravstvo, verovatno najveći od pravljenja VMA u nekadašnjoj SFRJ, a meni je posebno drago da smo od sva četiri  Klinička centra mi prvi počeli, ali i za 3 godine završili započeto. Ne bismo uspeli bez velike podrške Ministra zdravlja ass dr Zlatibora Lončara, Vlade Republike Srbije i Predsednika Vlade Aleksandra Vučića“, istakao je Radovanović.
 
Promenama koje će logično uslediti, u novu zgradu Kliničkog centra Niš, prelaze sve hirurške klinike iz zgrade Hirurgije (Urgentna, Minimalno invazivna, Ortopedija, Opšta hirurgija, Grudna, Vaskularna, Plastična, klinika za urologiju i neurohirugija). Preseljenje je predviđeno i za odeljenje radiologije, kliničke apoteke i laboratorije, kao i kompletna zgrada Internih klinika - Kardiologija, Gastroenterologija, Endokrinologija i Hematologija.
 
 
Za Niški portal direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović:
„U novom objektu ima 630 postelja.  U staroj zgradi  ostaje oko 800 bolničkih postelja. Preseljenje ovih delova Kliničkog centra iskoristiće se da se formiraju nova odeljenja i fuzionišu stara, a sve u kontekstu bolje medicinske usluge za pacijente“, naglasio je direktor Radovanović.
 
Klinički centar Niš smešten je na površini od četiri hektara na glavnoj lokaciji, u bulevaru dr Zorana Đinđića. U sklopu su i klinika za plućne bolesti i deo klinike za onkologiju u Knez selu i kliniku za psihijatriju u Gornjoj Toponici.

 

Za Niški portal direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović:
„Ideja je da se obe klinike iz Knez sela sa kompletnim bolničkim kapacitetima i opremom smeste u zgradu Interne klinike kao i da se u zgradi hirurških klinika smeste sve ambulante hirurške, internističke i neurološke i da svi ambulantni pregledi budu na jednom mestu. U praksi bi to itgledalo ovako: svi pacijenti koji bi posle operacija dolazili na skidanje konaca ili kontrolne preglede dolazili bi na jedno mestu u zgradu hirugije, gde bi uz postojeće kapacitete sa klinike za radiologiju mogli sve da završe na jednom mestu“, rekao je prvi čovek KC Niš.

 

U proteklih par godina Niški klinički centar zaposlio je više stotina radnika, od lekara preko medicinskih sestara, tehničara. Ranije je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio dve hiljade novih zdravstvenih radnika, pa Radovanović očekuje da će od tog broja jedan deo biti i za područje koje pokriva Klinički centar Niš.

Prema Radovanovićevim najavama, uskoro će biti formiran Centar za neonatologiju uz gradnju tople veze između Dečijih klinika i Ginekologije. Novac je izdvojilo resorno ministartsvo. Kupiće se i specijalno vozilo za potrebe ovog centra, kojim će se transportovati bebe sa Juga Srbije ka Nišu, ali i istim vozilom ukoliko ima potrebe i ka klinici u Tiršovoj i Institut za majku i dete i Beogradu. U planu je i da se napravi Dečiji urgentni centar tako da će i ovaj izuzetno važan segment biti u potpunosti pokriven.

Prof.dr Zoran Radovanović je direktor KC Niš već petu godinu za redom. Za to vreme se dogodilo nešto što će za Niš i okolinu biti od neprocenjivog značaja, a nova zgrada Kliničkog centra Niš je sama po sebi reforma u niškom zdravstvu.

Autor: Vladana Simić

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
73T I92
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: