Dodeljena nagrada “Stevan Sremac”

Izvor: Niški portal | 30-Nov-2018 | 10:36

U Gradskoj kući uručena je tradicionalna književna nagrada “Stevan Sremac”za najbolju proznu knjigu u 2017.godini.

Nagradu  Krsti Popovskom za roman „Ina“ u izdavanju „Lagune“ iz Beograda uručila je gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta.
Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije, kažu u Niškom kulturnom centru.

U programu je učestvovala i doc. dr Jelena Jovanović, predsednica žirija i trupe „Književna boemija“ koja  se predstavila dramatizacijom pripovetke “Kalča u pozorištu”.

Ovo je petnasti put  da grad Niš dodeljuje ovu nagradu . Tehnički organizator je Niški kulturni centar ,a pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Komentari
0
Pošalji komentar
G6J ut2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: