Dr Ranko Rajović i NTC(Nikola Tesla centar)

Izvor: N.P. | 09-Apr-2016 | 21:46

  "Mi smo u Mensi imali dogovor da napravimo odsek za talente, pa smo hteli nekako da ga nazovemo. I onda smo odlučili da ga nazovemo Nikola Tesla centar. Onda su to napravili i u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i Sloveniji. To funkcioniše od 2002. godine. Uroš Petrović i ja smo radili na razvoju programa i nazvali smo ga NTC sistem učenja. A već 2005. godine počeli smo da predajemo u Sloveniji, pa u Bosni i Hercegovini i Srbiji i program je tako počeo da se širi, a 2007. godine na Kongresu svetske Mense naš program, proglašen je za  jedan od najboljih programa za darovitu decu i onda su počele da se uključuju i druge Mense" , govori dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine koji se bavi stručno neuroendokrinologijom i REM fazom spavanja i autor je kreativnog načina učenja kao predsednik Mense Srbije.

          

  "Nemojte novorođenčad prečvrsto držati za glavicu, deca moraju imati mogućnost da okreću glavicu, nemojte ih fiksirati u razne sedalice u kojima su gotovo nepomični – deca se moraju kretati, micati, tako se razvijaju. Omogućite bebama da pužu, na taj način stvaraju sinapse u mozgu i uče. Neka mala deca hodaju, trče, skaču, rotiraju se, balansiraju, a vaš je roditeljski zadatak da im omogućite što sigurniji prostor i tako minimalizirate mogućnost ozleda", nabraja savete Rajović.

  " Mi u Mensi merimo potencijal. Da li je potencijal visok ili nizak, to nekad i roditelji pogreše, čak ni učitelji ne prepoznaju neke velike potencijale. To deluje kao da neko izraste dva metra, ali ako nije trenirao košarku, ne zna da vodi loptu, on će biti samo potencijal koji nije ništa uradio. Isto tako i Mensa. Naši članovi imaju visok potencijal. To se meri na testovima. A kako će ga iskoristiti, tu sad ima jako puno faktora. Od vrtića, roditelja, škole, društva, orkuženja... jako puno faktora utiče na taj razvoj. Američka Mensa je radila istraživanje da od 20 genijalnih na 1.000 stanovnika, a to je potencijal nacije, u životu uspeva troje. A gde se izgubilo onih 17? E to je važno pitanje. I onda smo odlučili da vidimo ko su ti ljudi na vreme. Hajde da im pomognemo. I tako smo koncipirali program koji se upravo i bazira na primeni medicine u pedagogiji i na razvoju inteligencije. Možda je i kasno kada neko dođe u Mensu sa 17 godina, te smo program koncipirali tako da počne što ranije, od vrtića, a mi se trudimo da edukujemo roditelje, jer roditelji naprave tako puno grešaka da bukvalno spreče normalan razvoj svog deteta, ako ne znaju šta i kako treba da rade. Za njih sam i napisao dve knjige: "IQ deteta briga roditelja" i "Razvoj inteligencije kroz igru".

Redakcija Niškog Portala je istrživala samo deo rada dr Ranka Rajovića u oblasti razvoja sinapsi kod deteta.Ono što se uradi do pete ili možda sedme godine života deteta, to je to.Kao ključnu grešku dr Rajović navodi nekontrolisano igranje video igrica.

Redakcija Niškog Portala preporučuje www.ntcucenje.com

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
vtm lvt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: