Društvu činimo štetu podižući “male bogove”

Izvor: Niški portal | 03-Mar-2017 | 15:01

Rejčel Vadilou (Rachel Waddilove), britanska vaspitačica, piše o deci i roditeljstvu i u svojoj novoj knjizi kaže da su današnje majke “izgubile kompas” tretirajući svoju decu kao “male bogove” i da time čine štetu društvu. Knjiga koju je napisala “The Baby Book” se smatra u Britaniji za priručnik u odgajanju i vaspitanju dece i Britanci je smatraju biblijom roditeljstva.

            

“Ja ne opovrgavam činjenicu da su deca blago, ali sada podižemo generaciju malih bogova, a to neće dovesti razvoju boljeg društva. Izgubili smo kompas”, kaže Vadilou.

“Bebe ne smeju da misle da se svet okreće oko njih. Odrašće misleći da im svet duguje život”.

“Ne treba dete ostaviti da se smrzava, gladuje ili satima neutešno plače. To je zlostavljanje. Govorim o bebi punog stomaka u udobnoj kolevci, koja treba da nauči da se sama umiri i zaspi. To je roditeljstvo.”

Ovo su samo neke misli koje su negde i ključne. Ona piše o roditeljstvu u Britaniji, ali roditeljstvo je na kraju krajeva i univerzalno.

Razmaženost kod dece, kažu stručnjaci, dolazi od primene modela u procesu roditeljstva koji rezultira u nesposobnost da dete razvije empatiju, kao prvo.

“Ako se detetu neprekidno ugađa i ne pruža prilika da čuje “ne” i iskusi zabrane, ono nikada neće naučiti da i drugi ljuidi imaju svoje živote, svoja osećanja, potrebe i volju. Bez dobro razvijene empatije, dete neće umeti da voli.”

Kod razmaženog deteta će se razvijati i osećaj poremećene “moći” , kažu dalje stručnjaci. Dete se razvija u osobu koja smatra da se njegovoj volji mora podrediti sve.

      

“Padaju mi na um svi Ludvizi Bavarski ovog sveta, tirani i razmaženi prinčevi, kojima se niko nije usudio da protivreči i koji su bili osuđeni da izgube zdrav razum.”

Današnji stil vaspitanja je često revolt protiv pravila koja su primenjivana na nama, sadašnjim roditeljima razmažene dece i ponašamo se sada prema svojoj deci suprotno tome, onako kako smo tada želeli da se prema nama ponašaju naši roditelji. Deci se daje za pravo mnogo toga, udovoljava im se i mazimo ih. Današnja deca vode glavnu reč u razgovorima sa odraslima, prekidaju ih, upadaju u reč, a branimo se time da “ne želimo da im sputavamo ličnost”.

“Taj strah da će nametanje ograničenja na neki način uništiti detetov duh poguban je za čitavu naciju.”

“Struktura uobičajene dnevne rutine, obaveza i postavljanje granica nisu kaznene mere, već su pokloni koji štite decu da ne zalutaju u svet bez vrednosti.”

Kažu stručnjaci da je previše slobode dati detetu štetno. Neusmerena deca budu kasnije van kontrole, bez uobičajene dnevne rutine, nisu pristojna i na kraju postaju opasna. Suprotno od toga se odrasta u osobu kojoj je moralno ponašanje polazna norma.

“Razmaženom detetu je oduzeta sposobnost da bude zahvalno, da oseti koliko je srećno što mu je darivan život među ljudima koji ga vole i kojima je drago.”

Poznato je svima nama da deca ne žele da jedu to što je postavljeno na stolu za ručak. Žele nešto drugo. Majka brzo skače i pravi to nešto drugo, a dete i to posle ne želi da jede… Tada doživite da je deda primetio “da je njegova unuka veoma pametna, ali da nema osećaja ni za koga”.

         

“Dete kome se ne omogući testiranje realnosti ne postaje “ohol i arogantan paun”, kao što bismo očekivali, nego postaje okupirano svojim nedostacima, stvara negativnu sliku o svom telu i razvija veoma nisko samopoštovanje”, kaže Den Kajndlon, doktor nauka i profesor psihologije na Harvardu u svojoj knjizi Previše dobrog šteti: Kako podići karakternu decu u doba popustljivosti.

Disciplina ne prija deci, ali je podjednako važna kao i ljubav koju im treba dati. Samo tako će se razviti u zdrave osobe koje će biti korisne društvu. Dakle, spasite i sebe i decu i na kraju i društvo pojavama koje će uslediti kao posledica popustljivog vaspitanja.

 

Tekst je nastao kao osvrt na misli stručnih ljudi i njihovih dela. Citirani su Zoran Milivojević, psihoterapeut, Robert Šo i Stefani Vud (Epidemija popustljivog vaspitanja), Den Kajndlon, profesor psihologije na Harvardu, Rejčel Vadilou (Rachel Waddilove i The Baby Book), vaspitačica.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
Xxr E5Z
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: