Drvo i proizvodi od drveta doživljavaju potpunu renesansu

Izvor: eKapija | 05-Oct-2017 | 08:25

Drvo i proizvodi od drveta doživljavaju potpunu renesansu. Potražnja na evropskom, ali i globalnom tržištu je velika. Projekcije su da će globalni rast potrošnje proizvoda od drveta biti nastavljen i u narednih petnaest godina. Taj trend nije zaobišao ni tržište Srbije.

Da Srbija ima veliki potencijal u industriji nameštaja, ne samo u izvozu, već i u privlačenju stranih investitora, smatraju i u Razvojnoj agenciji Srbije (RAS).

 

Foto: eKapija, Pixabay

- Imamo potencijal da postanemo jedna od najpoželjnijih zemalja za strane investicije u drvnoj i industriji nameštaja. Udeo ove industrije u BDP-u Srbije je 1,4%, dok je učešće u ukupnom izvozu 5,7%, uz prisutan pozitivan trend rasta tokom poslednjih nekoliko godina. Sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama CEFTA, EU i Ruskom Federacijom daju ogromne mogućnosti za bescarinski izvoz kancelarijskog i nameštaja uopšte proizvedenog u Srbiji, koji svuda ima dobru reputaciju, naročito na ruskom tržištu.

Najveći problem u lancu vrednosti proizvođača je nestabilnost i nepredvidivost u količinama sirovine koja se može obezbediti na domaćem tržištu, ali i kvalitet i cena.

Nekada je cena bila najvažniji faktor uspeha, danas je najvažniji dizajn, ali je to upravo i najkritičniji aspekt kod domaćih proizvođača.

- Proizvođači najčešće nemaju dizajnere među zaposlenima, već kopiraju druge ili koriste dizajn koji su kreirali pre više godina, ne shvatajući potrebu kontinuiranog unapređivanja izgleda proizvoda i pronalaženja inovativnih rešenja. Dalje, više vode računa o ceni i kvalitetu, pri tome često ne nalazeći ni pravu meru ova dva faktora, te su i ove dve stavke u disbalansu. Veliki problem je i u nedostatku kompleksne marketing strategije, kaže Ješa Erčić (RAS).

Detaljnije možete pročitati na linku eKapije, poslovnog biltena i to klikom OVDE.

Komentari
0
Pošalji komentar
1a1 6WH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: