Džedajkon 2019

Izvor: Niški portal | 21-Jan-2019 | 10:53

U sam smiraj 2018. godine, svetlo je zasijalo iz Niša – svetla strana je pokazala svoju moć i svi Džedaji mogli su da budu ponosni: druga po redu Konvencija popularne kulture, fantastike i digitalnih tehnologija – Džedajkon 2018 uspešno je održana u Nišu.

Brojni posetioci uživali su u dva dana višežanrovskog sadržaja: u radionicama kostima i maske, u panelima sa omljenim piscima i analitičarima popularne kulture, u inspirativnim govorima onih koji svoju priču nose dalje uprkos teškoćama, ali i u najnovijim dostignućima na polju gejminga.

Jedan od trendova koji smo započeli na ovogodišnjem Džedajkonu je veliki edukativni ciklus na temu digitalnog doba i unapređenja roditeljstva, a prvi događaj ciklusa bio je panel “Deca, roditelji i digitalna galaksija”. Majke džedajke okupile su se oko cilja da umanje jaz između roditelja i dece koji je poslednjih godina primetan posebno na polju digitalnih tehnologija. Na panelu koji je pobudio veliku pažnju kod posetilaca govorile su Anita Pratljačić (jedna od prvih blogerki u Srbiji, na netu od 1994 i mama blizanaca iz Kragujevca), Milica Crkvenjakov (dizajnerka video igara i osnivač zajednice “Roditelji gejmera” iz Novog Sada) i Svetlana Medar (nastavnica srpskog jezika i književnosti, trener za forum teatar i predstavnica Kluba roditelja i nastavnika “Partnerski za obrazovanje” iz Niša). Živa diskusija nastavila se i nakon samog panela, što dokazuje da je njegovo organizovanje bilo baš ono što je našoj zajednici potrebno.

Po prvi put su ljubitelji gejming industrije uživali u najvećem LOL i PES turniru sa 42 prijavljena tima i pojedinca. Takođe posetioci su imali priliku da probaju najnoviju tehnologiju virtualne realnosti i oprobaju se u animacijama i “Beat Saber” VR igri.

Naš Market Square, ove godine veći i bogatiji, Market skver je postao prepoznatljiva idelana prilika za nabavku gedžeta , poklona i posebno za kolkcionare. Jedinstveno mesto za nabavku svih fandom stvari koje je teško naći.

Najveće “cosplay” takmičenje do sada okupilo je goste iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Grčke. Sjajne kostime imao je i žiri, ali i takmičari. Prvo mesto na kraju je odneo Uroš Denčić, za kostim sjajne izrade i odlično “uživljavanje” u lik.

Dždajski govori su okupili sjajne ljude na jednom mestu koje vezuje zajenicki cilj a to je da ovo mesto u kome živimo učinimo boljim. Publika je imala priliku da čuje priče Uroša Petrovića, Jovana Milića, Gorana Mladenovića, Nevene Kragić i Jasmine Barać.

Proglašeni su i Džedajski vitezovi koji su obeležili godinu za nama svojim odnosom prema sebi i doprinosu u poboljašnju naše zajednice. Uz istaknute pojedince, priznanje “Džedajski vitez” je dobila i jedna inicijativa, ekipa „Odbranimo reke Stare planine”.

Feomenalni program i radionice za decu su podstakle najmlađe na kreativnost. Najmlađi su mogli da učestvuju na radionicama “cosplay-a”, oslikavaju se na štandu grupe “Naslikam ti facu i telo”, ali i da vide fantastični performans “Ja sam Akiko”, koji su izveli njihovi vršnjaci iz Continuum Dance Theathre-a. Vrhunac programa za decu je svakako bilo druženje sa fenomenalnim gostom i Džedajskim vitezom Urošem Petrovićem, koji je uspeo da sve okupljene navede na razmišljanje i ukaže na zabavu koja proizilazi iz rešavanja zagonetki.

Veliko interesovanje je i ove godine bilo za modnu reviju inspirisanu “Marvel-ovim” junacima. Oduševili su nas mladi dizajneri, učesnici druge godine projekta Džedajskog pokreta “Podrška mentorstva mladim dizajnerima” – Milutin Lađević, Anita Sadiković, Aleksandra S. Antić i Milica Kitanović, kao i njihova mentorka Nevena Kragić.

DžedajKon je poseban po tome što učini da se ljudi ujedine oko jednog cilja i to je samo po sebi najznačajniji benefit konvencije i “Džedajskog pokreta”. Naš cilj ostaje da gradu i zajednici darujemo manifestaciju kulture, znanja, umetnosti i humanosti.

Komentari
0
Pošalji komentar
DBW bVH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: