Funkcionerke piju više od radnika, pokazuje anketa u Velikoj Britaniji iz nekih ranijih godina

Izvor: mondo.rs | 03-Nov-2018 | 17:27

Žene na funkcijama piju gotovo duplo više od fizičkih radnika, u proseku 10,2 pića nedeljno prema 6,5 koliko je "radnički prosek", pokazala je anketa u Velikoj Britaniji iz nekih ranijih godina.

Reč je o alarmantno visokom proseku za britansku populaciju, naročito ako se uzme u obzir da neke žene uopšte ne piju.

Prema anketi, u kojoj je kao "alarmantna granica" određeno 15 pića nedeljno, jedna od pet žena pije više.

 

Žene su, po istraživanjima iz 2010. prosečno pile 9,5 pića nedeljno, a u 2008. taj prosek je bio 7,7 pića, dok istovremeno potrošnja alkohola kod muškaraca opada.

Britanski statistički zavod, koji je radio dva istraživanja o navikama pijenja, saopštio je da je utvrđeno da sredovečne osobe svakodnevno piju više od mlađih ljudi. Oni srednjih godina i stariji svakodnevno piju duplo više od osoba mlađih od 45 godina.

Odrasle osobe na rukovodećim položajima pile su u proseku 13,8 pića nedeljno u 2008. godini, dok su fizički radnici ili službenici pili znatno manje - 10,6 pića.

"Podaci pokazuju da povećane kampanje javnog zdravstva imaju samo ograničen učinak", konstatovao je profesor Kraljevskog koledža za psihologiju Ijan Gilmor.

"Mnogi od nas uživaju piće; razumno pijenje nije problem. Ali, redovno pijenje više od preporučenih granica nosi sa sobom veći rizik za rak, moždani ili srčani udar", upozorio je britanski ministar zdravlja Džilijen Meron.

U međuvremenu, lanac pabova promoviše - velike čaše vina koje su ekvivalent za trećinu flaše.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
vr3 b3j
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: