Glog je odličan regulator krvnog pritiska

Izvor: Niški portal | 21-May-2018 | 08:26

a) Crataegus oxyacantha - crveni glog
b) Crataegus monogyna - beli glog

Lekoviti delovi biljke: U proleće za vreme cvetanja beru se cvetovi sa stabljikama (Crataegi flores).
Ujesen se beru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najpre u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći.
Lekoviti sadržaj: Sveži listovi i cvetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. 
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalijuma, natrijuma, kalcijuma i soli fosforne kiseline.

 


Lekovito delovanje: U narodnoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih tegoba. Homeopatija je vršila istraživanja, no tek je 1924. godine tinktura od svežih plodova gloga je uvrštena u homeopatsku knjigu lekova W. Schwabea. Nakon toga je sledio čitav niz istraživanja a rezultat je potvrdio da je glog zaista jedna od najvrednijih lekovitih biljaka za srce.
Glog jača i reguliše rad srca. Treba imati u vidu činjenicu da je glog odličan regulator krvnog pritiska, koji može ne samo sniziti povišeni krvni pritisak, nego i povisiti preniski krvni pritisak kod slabih srčanih mišića, što je slično delovanju imele.
Glog je vrlo dobar u lečenju oštećenja i upale srčanog mišića u starosti, ateroskleroze, te kod nervoznih srčanih smetnji. 
Osim toga, kod lečenja glogom dolazi do umirenja, smanjenja stresa i boljeg spavanja. 

Recept: Marmelada od gloga

Dobro oprati pola kilograma plodova gloga i isto toliko domaćih jabuka. Jabuke oguliti i sitno iseckati pa kuvati s gloginjama u malo vode sve dok glogove bobice ne omekšaju, a zatim propasirati. Dodati 5 dl kvalitetnog meda najbolje domaćeg i kuvati na tihoj vatri oko 15 minuta, u zavisnosti od toga koliko gustu marmeladu želite. Tegle zagrejte na 100 stepeni i sipajte u njih vruću marmeladu. Ostavite da se hladi 24 sata pa čuvati na hladnom i tamnom mestu.


 

Komentari
0
Pošalji komentar
mWi sen
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: