Grad poklanja niški aerodrom Državi?

Izvor: Niški portal | 30-Mar-2018 | 18:57

Gradsko veće je na današnjoj sednici usvojilo predlog Preporuke koju je juče usvojila Vlada Srbije, po kojoj se vlasnička prava nad zemljištem, objektima i preduzećem aerodrom ''Konstantin Veliki'' prenose sa Grada Niša na Republiku Srbiju. Kako je na sednici veća rekao načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, ovakva odluka je iznuđena, jer funkcionisanje aerodroma u trenutnom stanju prevazilazi mogućnosti grada.

Foto: Grad Niš; slika iz arhive

Poseban problem predstavljaju dugovi Grada prema Državi. Tako su 2010. godine više od 150 hektara zemljišta nekada vojnog aerodroma i kasarne Bubanjski heroji postali su vlasništvo Niša. Tada se, međutim i Grad obavezao da vojci izgradi više od 20.000 kvadrata stambenog prostora, kao i da obezbedi 150 hektara zemljišta za proširenje kasarne u Komrenu, što, ispostavilo se, predstavlja veliki problem za budžet Niša. Odlukom o ustupanju aerodroma državi, taj dug više ne bi postojao, kaže Janić.

''Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela zaključak kojim se preporučuje Gradu Nišu da  izvrši prenos kompletne imovine aerodroma ''Konstantin Veliki'', prenos osnivačkih prava na aerodromu, da izvrši prenos sertifikata sa JP ''Aerodrom'' na budućeg operatera i da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća. Cilj ovakve preporuke je javni interes Grada Niša i svih građana Niša'', rekao je Ljubiša Janić, načelnik Gradske uprave.

Janić naglašava da je veće danas usvojilo predlog ove odluke, ali da će konačnu reč o ustupanju aerodroma, doneti obornici Skupštine grada.

Veće je takođe usvojilo i operativni plan za odbranu od poplava, kao i niz odluka o funkcionisanju sekretarijata za poljoprivredu, odnosno, o ruralnoj politici, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini, kao i subvencijama za poljoprivrednike sa teritorije Grada Niša.


 

Komentari
0
Pošalji komentar
Eil WUo
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: