HITNO! Posle smrti dečaka iz Niša, Ministarstvo zdravlja poslalo INSPEKCIJU u Tiršovu i privatnu bolnicu Atlas! Uviđaj sprovodi Uprava kriminalističke policije!

Izvor: Tanjug | 13-Jan-2019 | 13:26

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u privatnu bolnicu Atlas, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom operacije dečaku S.A. (14) iz Niša, koji je kasnije preminuo u Unverzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

U Tiršovoj je Tanjugu potvrđeno da je dete u tu zdravstvednu ustanovu primljeno juče, 12. januara, u veoma teškom stanju i da pored svih napora lekara dečaku nije bilo pomoći.

- Pokušano je sve u domenu struke, ali je stanje deteta bilo takvo da mu nije bilo pomoći. Dečak je pola sata po prijemu preminuo - kažu u Tiršovoj.

U Ministarstvu zdravlja rečeno je Tanjugu da su izdali nalog da se sprovedu sve mere provere rada privatne klinike, a po službenoj dužnosti i stručnog rada Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

- Inspekcija će izaći na teren da sprovede unutrašnji i spoljni stručni nadzor u bolnici Atlas, kako bi se utvrdilo da li bilo propusta u radu - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dečak je u bolnicu Atlas primljen 6. januara, a operisan je dva dana kasnije.

Saopštenjem se oglasila i privatna bolnica Atlas u kome kažu da je u njihovu ustanovu primljen dečak (14) iz Niša koji je imao urođeni deformitet kičme, radi hirurške operacije, te da je zbog tog deformiteta došlo do poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

- Pre tri godine dečaku je prestalo srce da radi, reanimiran je, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršala za 125 stepeni, što je dalje remetilo funkciju pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično, jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrti - navodi se u saopštenju.

Dodaju da su pripreme za operaciju trajale dve godine i da su konsultovani spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke, da odlazak u inostranstvo nije bio moguć zbog finansijskih razloga već da je u Beograd pozvan profesor spinalne hirurgije iz Nemačke , usko specijalizovan za kompleksne dečje deformitete.

- Hirurški zahvat je urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima. Operacija je trajala 12 sati i protekla je bez ikakvih problema, a postignuti su svi korektivni zahvati. Pogoršanje koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja - iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti deteta koje je pre operacije imalo 26 kilograma - navode iz Atlasa.

Oni dodaju da su medicinske komplikacije, uključujući i smrtni ishod, na žalost neizbežni deo u lečenju drastičnih urođenih deformiteta kičme.

Po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije. Uviđaj sprovodi Uprava kriminalitičke policije.

Komentari
0
Pošalji komentar
mq9 KTC
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: