Hapšenja širom Srbije zbog finansijskog kriminala i korupcije

Izvor: Niški portal | 04-Jun-2018 | 20:09

Policija je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsila 27 osoba i podnela krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji nekoliko gradova i to: Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Kako kažu iz policije, osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice  turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi, saopštili su iz policije.

U saopštenju stoji da je krivičnim prijavama obuhvaćeno i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“,bivše odgovorno lice  „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

Prenosimo vam saopštenja policije, koja se tiču akcija MUP-a u Nišu, u celosti.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva uhapsili su odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ A.L. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Osumnjičeni se tereti da je od 2015. do 2017. godine, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalujavnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima o osiguranju učenika od posledica nesrećnog slučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala.

Na osnovu tako dostavljenih lažnih podataka, sumnja se da je A.L. zaključio okvirne sporazume o realizaciji ekskurzija, čime je turističkoj agenciji "VIP tours&service" pribavio protivpravnu imovinsku korist od 10.213.734 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su lekara specijalistu u Opštoj bolnici u Aleksincu A.P. (1973) i odgovorno lice radnje za izradu i opravku ortopedskih pomagala „Ortosan“  R.Đ. (1959), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je A.P. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih ovlašćenja, po prethodnom dogovoru sa R.Đ., tokom jula 2017. godine sačinjavao dokumentaciju o fiktivnom remontu ortopedskih pomagala.

Na osnovu te dokumentacije osumnjičeni R.Đ., čija je radnja imala zaključen ugovor o snabdevanju osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje određenim vrstama medicinsko - tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, naplatio je neosnovano od RFZO, Filijale nišavskog okruga 87.600 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje zloupotrebivši službeni položaj oštetili javno preduzeće „Gradska toplana“ Pirot za 1.183.029 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu uhapšeni su nadzorni organ direkcije za izgradnju grada Pirota N.Z. (1957), odgovorno lice jednog pirotskog preduzeća Z.J. (1957) i bivše odgovorno lice javno komunalnog preduzeća „Gradska toplana“  Pirot R.N. (1956).

Osumnjičeni se terete da su po prethodnom dogovoru, prilikom nadogradnje upravne zgrade JKP „Gradska toplana“ Pirot, bez prethodnih odluka i pisanih saglasnosti i ikakvog opravdanog osnova, mimo projekta i ponude, izvršili bitne izmene planiranih i projektovanih radova.

Sumnja se da su umesto planiranih 42 prozora ugradili 33 prozora drugih dimenzija po višoj ceni od ugovorene, kao i da su umesto projektovane ugradnje keramičkih pločica po ceni od 2.100 dinara po metru kvadratnom  ugradili 306 metara kvadratnih linoleuma po ceni od 3.400 dinara po metru kvadratnom.

Takođe, postoje osnovi sumnje da su umesto ugovorene cene od 16.000 dinara po metru kubnom betona sa uračunatom armaturom, ugovorili novu cenu od 20.000 dinara po metru kubnom betona bez armature za izradu betonskih stubova i greda uz priznavanje dodatnih 120 dinara po kilogramu armiranog gvožđa koje je prvobitno bilo uračunato u cenu betona.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su tri osobe osumnjičene da su oštetile gradsku opštinu Palilula u Nišu za 1.280.192 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su službeno lice gradske opštine Palilula u Nišu  N.B. (1985), odgovorno lice agencija za konsalting „PrvaConsalting“  J.D. (1976) i stvarnog vlasnika turističke agencije „MM turs“ M.A. (1979).

Sumnja se da se N.B., tokom 2013. i 2014. godine, kao službeno lice gradske opštine Palilula u Nišu u okviru projekta prekogranične saradnje Bugarska – Srbija 2007 - 2013  „Living green“ finansiranog od strane Evropske unije,  nije starao o realizaciji ugovora zaključenim između gradske opštine Palilula i turističke agencije „MM turs“, kao i da se nije starao o realizaciji ugovora zaključenim  sa Agencijom za konsalting „PrvaConsalting“.

Naime, osumnjičeni N.B. je omogućio da se u celosti konsalting preduzeću i turističkoj organizaciji isplati 662.900 dinara po osnovu zaključenih  ugovora i ispostavljenih faktura, iako ugovorene obaveze nisu bile ispunjene u celosti.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Sektorom poreske policije i Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu uhapsili su odgovorno lice privrednog društva „Dragauto“ L.S. (1972) i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo poreska utaja.

Osumnjičeni se terete da su od januara do marta ove godine, preko privrednog društva ''Dragauto'', prodali veći broj polovnih automobila, pri čemu su za veći deo prometa sačinjavali fakture i ostalu prateću dokumentaciju, a naplatu obavljali u gotovom novcu na ruke.

Novac dobijen na ruke, u iznosu od 37.709.545 dinara, kako se sumnja, nisu uplatili na tekući račun preduzeća „Dragauto“, već su ga potrošili za sopstvene potrebe.

Takođe, osumnjičeni se teret da nisu obračunali i uplatili 6.654.622 dinara na ime poreza na prihode od kapitala, kao i da 8.397.331 dinar od  prometa polovnih automobila, nisu evidentirali u poslovnim knjigama i na njega nisu obračunali PDV od 1.399.555dinara.

Osumnjičeni se terete da su na taj način oštetili budžet Republike Srbije za 8.054.177 dinara.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu,po nalogu Posebnog  odeljenja za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Osumnjičena se tereti da je iskorišćavanjem službenog položaja, nevršenjem službene dužnosti i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja,  od aprila do maja ove godine angažovala  privatno lice da okreči prostorije Zavoda za transfuziju krvi.

Osumnjičena je znala da lice koje je angažovala nema registrovanu radnju za obavljanje ove delatnosti.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
JPn Yg0
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: