Hoće li se Niš kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine?

Izvor: Niški portal | 13-Mar-2018 | 18:38

Nišvil džez festival uputio je predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine. Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti, navodi se u saopštenju i ističe, da je u međuvremenu Novi Sad pobedio u trci za Evropsku  prestonicu  kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

Foto: Nišville

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina.

''Nadamo da će Srbija upravo 2025. godine dvostruko ispunjavati uslove kandidature - i kao kandidat za članstvo i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj)'', kaže Blagojević.

On dodaje da je dobro osmišljenim projektom moguće dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona evra što bi preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište,  koncertne dvorane, galerije...), a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana.

''Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektu od čijih je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa'', zaključuje direktor Nišvila.

Komentari
0
Pošalji komentar
eyk qp3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: