Holivud obeležava 80 godina od premijere filma "Prohujalo sa vihorom"

Izvor: Niški portal | 03-Mar-2019 | 18:14

Holivud je odlučio da svečano obeleži 80 godina od premijere filma „Prohijalo sa vihorom“. Amerika ceni ono što je dobila filmom Prohujalo s Vihorom pa će 3. marta svi bioskopi pustiti ovaj film. Film koji je snimljen davne 1939. godine čini se da će se zauvek nalaziti na listi "Filmova koje morate da pogledate". Snimanje nije bilo lako, pratili su ga mnogobrojni skandali, a od kada se pojavio Holivud više nije bio isti...

Legendarni film, snimljen prema istoimenom romanu Margaret Mičel, osvojio je osam Oskara, a bio je nominovan za još pet i, ako se obračuna prihod koji je ostvario 1939. godine prema aktuelnoj vrednosti dolara, to je film koji je zaradio 3.785.107.801 dolara, što ga čini najkomercijalnijim u istoriji američke sedme umetnosti.

Film je 1982. godine uključen, zbog svog kulturnog značaja u „državni filmski registar SAD“ dok ga je Američki filmski institut uvrstio na listu 100 godina 100 filmova.

Prohujalo s vihorom (Gone With the Wind) režirao je Viktor Fleming koji je tek na polovini snimanja filma angažovao englesku glumicu Vivijan Li da igra junakinju Skarlet O'Haru.

Inače pre nje je najozbiljnija kandidatkinja bila Polet Godar.

Partner harizmatične Vivijan bio je Klerk Gebl, pošto je Gari Kuper odbio da igra Reta Batlera. Kuper je tada izjavio da će to biti: „Najveći neuspeh u istoriji Holivuda“.

Za ulogu Skarlet prijavilo je 1.400 glumica, pa i Olivija de Hevilend, koja je ipak dobila važnu ulogu Melani. Olivija je jedna od retkih živih članova ekipe filma i ima 102 godine.

Film je počeo da režira Džordž Kjukor, snimio je 17 minuta, ali je napustio film jer je smatrao da scenario „ne funkcioniše kako treba“.

Heti Mek Danijel je bila prva crna glumica koja je bila nominovana za Oskara, koji je i dobila za najbolju žensku sporednu ulogu Skarletine dadilje Memi.

Prva verzija filma je trajala više od četiri i po sata, a kasnije je skraćena za 48 minuta.

Komentari
0
Pošalji komentar
sP2 j71
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: